Smrt na kůru přehled

Smrt na kůru
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487758/bmid_smrt-na-kuru-LLu-487758.jpeg 5 127 127

Likvidace R. Heydricha bývá považována za jeden z nejodvážnějších činů nejen v kontextu československého odboje, ale celé druhé světové války. Román ukazuje přípravu k likvidaci nacistického smrtihlava, peklo, které se rozpoutalo po jejím provedení, nebo apokalyptickou závěrečnou bitvu v kostele v pražské Resslově ulici. Současně však nezapomíná na klaustrofobickou atmosféru vyvolanou německými represemi a na nezměrné hrdinství všech těch, kteří parašutistům pomáhali a ve své většině za to zaplatili vlastními životy i životy svých rodin. Ústřední postavou je nadporučík Adolf Opálka, odvážný chlap, velitel československých parašutistů, který dosud stál ve stínu hrdinů Kubiše s Gabčíkem či zrádce Karla Čurdy.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt na kůru. Přihlašte se a napište ho.

slunicko1958
20.09.2024 5 z 5

Skvělý čtenářský zážitek. I když to je smutný román o nepopsatelné statečnosti československých vojáků i civilistů a jedné fatální zradě.

V úvodu každé kapitoly je uvedena ukázka z protektorátního tisku a v závěru dobová anekdota. Autor čtivost a napětí této knihy zvýšil i používáním krátkých, úsečných vět. Líbily se mi myšlenkové pochody jednotlivých postav, jejich uvažování, přání, vzpomínky.

Zaujal mě i doslov včetně úvahy, jestli jsme či nejsme národ Čurdů.

Paulus.1987
13.08.2024 5 z 5

Znamenitý román! Naprosto souhlasím s názorem ostatních čtenářů, že se autor od své předchozí knihy M+B+M v mnohém zlepšil. Děj této knihy je mnohem sevřenější a celistvější, autorův styl psaní vyspělejší.

Mimo jiné mě velmi zaujalo, jak sugestivně autor dokáže některé pasáže popsat - např. při výslechu Áti Moravce se mi křivila ústa a při závěrečných bojích v kostele jsem těm neuvěřitelně odvážným chlapům držel palce, i když je jejich osud historicky známý.

Zároveň musím doplnit, že autor umí skvěle vystihnout i psychologické a myšlenkové pochody postav, v tomto případě nejen samotných parašutistů, ale i statečných a obětavých lidí, kteří jim tehdy pomáhali.

Jediné, co mě na knize zarazilo, bylo vykreslení Karla Čurdy jako psychicky labilního člověka hned od prvního okamžiku. Nevím, z kterých pramenů autor v tomto případě čerpal, ale přišlo mi to takové zvláštní...

Čtení této knihy jsem si velmi užil a mohu ji vřele doporučit. Dva proti Říši sice podle mě zůstali nepřekonáni, ale Smrt na kůru je za nimi v těsném závěsu.

ZuzanaZ83
13.06.2024 5 z 5

Velmi silný příběh československých parašutistů v roce 1942. Příběhy mladých mužů i neuvěřitelně statečných lidí, kteří jim nejen v souvislosti atentátu na Heydricha pomáhali. A o jedné odporné zradě...

Poslední Mona Lisa a další knižní novinky (12. týden)

21.03.2022

Kniha Smrt na kůru v seznamech