Smrt si nevybírá přehled
Jaroslav Švorc
Dlouholetý náčelník dobrovolníků horské služby ve Vysokých Tatrách popisuje nejvážnější záchranné akce v jeho oblíbeném pohoří.
Literatura faktu Literatura slovenská
Vydáno: 2005 ,Originální název:
Smrť si nevyberá
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt si nevybírá. Přihlašte se a napište ho.
Jako připomínka toho, že hory, a Tatry zvlášť, neradno podceňovat je to skvělé. Stačí mnohdy málo, a malér je na světě.
Stylem psaní mi to mnohdy ale úplně nesedělo a přišlo dost neučesané.
V každém případě ale díky všem chlapům v červených svetrech, za to co pro nás dělají a riskují.
Knihu jsem přečetl na jeden nádech. Autor letitý člen Horské služby v Tatrách popsal v knize 40 zásahů horské služby, u kterých i člověka zamrazí. Autentické fotografie dokreslují příběhy zásahů. Kdo jde do Tater či jakoukoliv túru v horách by měla být tato kniha minimálně ponaučením.
Kniha Smrt si nevybírá v seznamech
Horská službaAutorovy další knížky
2004 | Smrt si nevybírá - Dramatické záchranné akce v horách |
1991 | Spod krošne veselo i vážne |
2015 | Preteky vysokohorských nosičov |
Kniha přečtená jedním dechem. Měl by si ji přečíst každý, kdo se do hor chystá. Jak už zde bylo psáno vrcholy tam budou i zítra, tak proč vyrážet dnes za hrozného počasí a riskovat.
Sama jsem v horách nejednou natrefila na nevybavené a neznalé turisty (Na hřebenovce v 1830 metrech v tričku, 3/4 legínách. Ten den na hřebenu hodně foukalo, silný nárazový vítr, pocitová teplota tak 5 °C a oni se divili, že je tam zima, když hlásili přece 20 stupňů! No jo, jenže těch 20 bylo v údolí v 900 m.)