Smrt si říká Tutter přehled

Smrt si říká Tutter
https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/7977/bmid_smrt-si-rika-tutter-R20-7977.jpg 4 21 21

S podtitulem: Nacistický vrah ve službách StB Pátrání po osudu nacistického zločince Wernera Tuttera a jeho poválečné spolupráci s československou StB. Známý román Ladislava Mňačka "Smrt si říká Engelchen" je vzpomínkou na tragický osud moravské obce Ploština, kterou nacisté ve spolupráci s hlinkovci na konci války vypálili a většinu obyvatel surově povraždili. Skutečné pozadí této události včetně pozoruhodných osudů hlavních aktérů se snaží vystopovat tato kniha. Werner Tutter, pražský rodák a elitní nacista, velící popravám nejen v Ploštině, dožil svůj život coby vážený občan městečka Kötzting, neboť představitelé komunistického Československa upřednostnili politické a špionážní zájmy před veřejně tolik proklamovanou spravedlností. V dobře napsané knize autor v krátkých kapitolách mapuje událost z různých hledisek a odhaluje dějiny plné nepochopitelné lidské krutosti a nenávisti a na druhé straně nepochopitelných a ostudných účelových spojenectví.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt si říká Tutter. Přihlašte se a napište ho.

jaroslav0572
24.02.2024 4 z 5

Táta mi tuhle knížku doporučoval, coby „tu echt" s pravým jménem ryzího nácka, kterého jinak známe jako Engelchena. Strašný osud nejenom Valašské Ploštiny, hrozné co se tam odehrálo. Neodpustím si jednu výtku; snaha vykreslit Tuttera jako pozdějšího chráněnce komunistů, je docela hloupá. Ano, mocnost za oceánem si vysoké šarže SS grupy schovávala, a malé ryby laskavě poslala před Norimberg. Ale Sověti tohle nepotřebovali dělat. Každopádně mrazivá knížka, dávám 85% hodnocení.

konicekbily
14.09.2022 3 z 5

Viděl jsem film, sleduji historii - včetně partyzánského odboje, včetně zapojení válečných zločinců do "pomoci" vítězům druhé světové války - ať na jedné či druhé straně železné opony díky jejich know-how bez ohledu na morálku. Knížka obsahuje mnoho informací, které jsem nevěděl, ale způsob zpracování se mi nelíbí - stejně tak mi chybí podrobnější rozbor předkládaných faktů. Průměr!

Matematicka
22.05.2022 2 z 5

Zcela souhlasím s uživatelem Tozbee.
Ráda bych se dozvěděla informace, které v knize jsou, ale zcela jinou formou. Kromě neustálého opakování vět, vracení se k už řečenému, různým zvoláním a dramatizaci mi vadilo i řazení informací. Působilo to na mě, jako kdyby si někdo "naházel vše, co se mu podařilo k tématu zjistit, na jednu hromadu", aniž by tomu dal jakýkoliv řád a pokusil se informace nějak seřadit. Od reportážní knihy přece jen něco takového očekáváte. Škoda, nevím o tom, že by se tématu chopil někdo další, kdo by ho zpracoval solidněji. Na svou minulost bychom zapomínat neměli.

Kniha Smrt si říká Tutter v seznamech

v Mé knihovně9x