Smrteľne slávni přehled
Ben Elton
"Jeden dom. Desať súťažiacich. Tridsať kamier. Štyridsať mikrofónov. Prežije len jeden." Toto je slogan televízneho programu Domáce väzenie. Vtipná, dynamická paródia spisovateľa Bena Eltona na tzv. reality show, na seriály, v ktorých uzavretú skupinu ľudí dňom i nocou neúprosne špehujú desiatky kamier a mikrofónov, spred ktorých niet úniku. Napriek ustavičnej kontrole sa stane vražda. Ako sa to mohlo stať? Ako to, že nikto nič nepočul a nevidel? A koho to vlastne zabili?... celý text
Literatura světová Humor
Vydáno: 2003 , Slovart (SK)Originální název:
Dead Famous, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrteľne slávni. Přihlašte se a napište ho.
Veľmi dobre sa mi čítala....Aj keď tento druh reality show som nikdy v telke nepozerala, ale viem, že niečo také išlo, kniha sa čítala rýchlo. Zabiť niekoho priamo pred kamerami....?
Tentokrát se Ben Elton vydal na půdu klasické detektivky střižené po vzoru Deseti malých černoušků. Dlužno podotknout, že je opět nemilosrdně sžíravý a trefný. Jeho kritika konzumní společnosti na jednu stranu pobaví, na druhou zabolí, uvědomíte-li si, že i vy jste její součástí. Sympatické na něm je, že neukazuje mravokárně na hříchy, ale s humorem říká to, co si ve většině případech sami myslíme.
Zápletka, která dá nahlédnout za plentu televizní zábavy, je nejen informačně zajímavá, ale i neskutečně komická. Samotná detektivní linie je, uznávám, trochu slabší, protože z větší části se kniha věnuje především prohlubující se ponorce mezi účastníky soutěže, než konkrétnímu pátrání po vrahovi.
Postavy v podání šedesátiletého puritánského detektiva a jeho pětadvacetiletých moderně uvažujících kolegů vystihují obě stránky společenského smýšlení, stejně jako potrhlí účastníci a ještě potrhlejší pořadatelé zvrácené reality show. Záleží jen na vás, koho si oblíbíte a komu dáte svůj hlas.
Kniha Smrteľne slávni v seznamech
2008 | Černá zmije – Celá ta mizerná dynastie 1485–1917 |
2000 | Totální kolaps |
2004 | Lepší společnost |
2002 | Neplodnost |
2002 | Svou lásku musíš nechat zemřít |
Výborná detektívka, perfektne spracované pozadie výroby "reality" show. Na jednej strane starnúci a staromódny vrchný inšpektor, 3 roky pred dôchodkom a jeho tím prevažne mladých seržantov a na druhej strane šoubiznis so všetkými jeho tajomstvami, ktoré ostávajú verejnosti skryté. Čo všetko dokáže človek urobiť pre slávu a pre peniaze?
Ak ste videli v minulosti aspoň kúsok z nejakej reality show, ktoré bežali aj u nás (či už Vyvolení alebo Big Brother), táto kniha sa vám bude páčiť!