Smrtonosná past přehled

Smrtonosná past
https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98950/bmid_smrtonosna-past-Vjb-98950.jpg 4 32 32

Joe Leland, drsný detektiv z New Yorku, už mnohokrát dokázal mistrně vyřešit kritickou situaci. Teď se těší, že spolu se svou dcerou stráví Vánoce v Kalifornii. Zdá se, že půvabná letuška, s níž se seznámí během letu do L. A., ho jen ujišťuje, že prožije hezké svátky. Leland netuší, že se zaplete do nejtěžšího případu svého života –⁠ do případu, ve kterém jde o život jeho dcery. Ještě jednou musí dokázat, že dobrý policajt si vždy poradí s nepřítelem –⁠ i když je to banda po zuby ozbrojených teroristů, kteří se nezastaví před ničím. Jsou bez slitování.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Quintet
Originální název:

Nothing Lasts Forever, 1979


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtonosná past. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

bertrand
02.09.2024 4 z 5

(SPOILER) Tento komentář se hemží SPOILERY.
Připadá mi nespravedlivé odsoudit Nothing Lasts Forever jako bezduché béčko či brak. Za známou akční premisou (překvapilo mě, kolik si filmaři z předlohy vyloupli pro sebe) se skrývá mnohem komplexnější příběh.
Joe Leland, je muž bez iluzí o společnosti, válečný veterán, vyléčený alkoholik s nevyzpytatelně agresivními sklony. Jako tolik jemu podobných, stačí se rozhlédnout, je úspěšný ve svém zaměstnání (kterému obětoval veškeré soukromí), ale nepřekvapivě neúspěšný v roli obyčejného člověka, manžela nebo otce. Když dojde k přepadení mrakodrapu, neváhá. Na teroristech si ovšem spíše vybíjí svou frustraci z neúspěšného života a kosí je genderově vyváženě, ženské i chlapy. Asi je to ještě slušný člověk, protože mu nakonec přece dojde, že s nimi vlastně stojí na stejné lodi, vždyť jako oni odsuzuje svévoli bezcitných ziskuchtivých korporátních megaspolečností a její podíl na mizérii světa vezdejšího. Jeho podvědomí je zřejmě tímto poznáním otřeseno a nezpracovaný vnitřní nesoulad přivede na práh smrti Lelandovu dceru, zaměstnankyni takové společnosti využívající všech benefitů, které taková spolupráce obvykle přináší (sex, drogy, peníze, moc). Leland pro ni najde jedinou omluvu - je to jeho dcera. Snad aby ji i sebe očistil, v závěru vyhazuje špinavé peníze získané prodejem zbraní z okna těm, kterým vlastně náleží. Paradoxně stejně by to učinil i Malý Tony, shodou okolností vůdce teroristů.
Kniha si podle mě přímo říká o více interpretací. Přínosné by jistě bylo i srovnání s filmem. Die Hard je perfektní ve své kategorii - popíková nenáročná popcornovka, kterou lze sledovat s vypnutým mozkem a pochvalovat si, jak je chytrá. Osobně ho považuji za nejlepší akční film vůbec. Kdyby se ovšem některé z výše zmíněných aspektů knihy ve filmovém zpracování mohly objevit vzniklo by kultovní dílo ze kterého by akcionáře filmových společností trefil šlak. Roderick Thorp se s tím nepáral.

ctenar2846
10.08.2024 2 z 5

Nestává se mi to zas tak často abych řekl, že film byl lepší než kniha, ale tentokrát je to tak a film knihu drtí na celé čáře. Knížka šla abych tak řekl "víc do hlavy" a byl jsem na vážkách jestli ji nakonec jako Johnův skalní fanoušek neodložím. Nakonec jsme to z posledních sil nějak zvládli, ale vánoční klasiku už si určitě budu vždycky dávat jen v podání Bruce Wilise.


Eeve
20.08.2021 4 z 5

(SPOILER) Túto knihu som prvý krát prečítala ešte na základnej škole. No to bola šupa! Bola som nadšená a unesená, a chcela som ju mať doma, i keď to nebolo možné, keďže som ju mala požičanú z knižnice. Keď som na ňu po rokoch narazila v antikvariáte, voľba bola jasná...0,40 centov, no nekúp to!:) A veru som neobanovala.
Kniha je, ako je to už tu všeobecne známe, predlohou pre film Smrtonosná pasca, okrem námetu a hlavných záležitostí je to ale odlišný príbeh - od mien postáv, až po ich samotné akcie. Leland je ďaleko drsnejší, vzdelanejší, skúsenejší policajt než Willis, a hneď si získal moje sympatie, ktoré si udržal až do konca. Príbeh (a ani Leland) sa s ničím "nepáre", odstraňovanie teroristov prebieha bez akýchkoľvek výčitiek svedomia, či sú to muži, či ženy. Užívala som si všetky tie jeho postupy, znalosti, nápady, humor, aj akcie, i keď mi miestami pripadal ako McGyver. Pri všetkej tej šikovnosti a skúsenostiach si ale užil aj notnú dávku šťastia, čo priznáva aj sám. Dokonca mi to pri prižmúrení viacerých očí prišlo aj celé uveriteľné, až na tú komunikáciu skrz vysielačky, ktorá bola následne vysielaná do médií, no to snáď nie...nech je to rok vydania aký chce, takí blbí by určite neboli žiadny policajti.
Kvitujem aj záver, ktorý nie je hollywoodsky happyend, ale ani nejaká strašná mizéria, nazvala by som to odborne - "heavy-endom". I keď by som určite ja osobne ocenila akýsi epilóg, aspoň nejaké zosumarizovanie, ako sa to vyvíjalo neskôr...alebo rovno sequel! :)
Summa summarum, je to akciou nabitá kniha, kde sa chudák Leland doslova nezastaví, ste v napätí až do poslednej stránky, do posledného slova, a užijete si starú dobrú akciu deväťdesiatych rokov.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smrtonosná past v seznamech

v Přečtených41x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura

Autorovy knížky

Roderick Thorp
americká, 1936 - 1999
1993  75%Smrtonosná past
Skrýt reklamy