Smrtonosná past přehled
Roderick Thorp
Joe Leland, drsný detektiv z New Yorku, už mnohokrát dokázal mistrně vyřešit kritickou situaci. Teď se těší, že spolu se svou dcerou stráví Vánoce v Kalifornii. Zdá se, že půvabná letuška, s níž se seznámí během letu do L. A., ho jen ujišťuje, že prožije hezké svátky. Leland netuší, že se zaplete do nejtěžšího případu svého života – do případu, ve kterém jde o život jeho dcery. Ještě jednou musí dokázat, že dobrý policajt si vždy poradí s nepřítelem – i když je to banda po zuby ozbrojených teroristů, kteří se nezastaví před ničím. Jsou bez slitování.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 1993 , QuintetOriginální název:
Nothing Lasts Forever, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrtonosná past. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Tento komentář se hemží SPOILERY.
Připadá mi nespravedlivé odsoudit Nothing Lasts Forever jako bezduché béčko či brak. Za známou akční premisou (překvapilo mě, kolik si filmaři z předlohy vyloupli pro sebe) se skrývá mnohem komplexnější příběh.
Joe Leland, je muž bez iluzí o společnosti, válečný veterán, vyléčený alkoholik s nevyzpytatelně agresivními sklony. Jako tolik jemu podobných, stačí se rozhlédnout, je úspěšný ve svém zaměstnání (kterému obětoval veškeré soukromí), ale nepřekvapivě neúspěšný v roli obyčejného člověka, manžela nebo otce. Když dojde k přepadení mrakodrapu, neváhá. Na teroristech si ovšem spíše vybíjí svou frustraci z neúspěšného života a kosí je genderově vyváženě, ženské i chlapy. Asi je to ještě slušný člověk, protože mu nakonec přece dojde, že s nimi vlastně stojí na stejné lodi, vždyť jako oni odsuzuje svévoli bezcitných ziskuchtivých korporátních megaspolečností a její podíl na mizérii světa vezdejšího. Jeho podvědomí je zřejmě tímto poznáním otřeseno a nezpracovaný vnitřní nesoulad přivede na práh smrti Lelandovu dceru, zaměstnankyni takové společnosti využívající všech benefitů, které taková spolupráce obvykle přináší (sex, drogy, peníze, moc). Leland pro ni najde jedinou omluvu - je to jeho dcera. Snad aby ji i sebe očistil, v závěru vyhazuje špinavé peníze získané prodejem zbraní z okna těm, kterým vlastně náleží. Paradoxně stejně by to učinil i Malý Tony, shodou okolností vůdce teroristů.
Kniha si podle mě přímo říká o více interpretací. Přínosné by jistě bylo i srovnání s filmem. Die Hard je perfektní ve své kategorii - popíková nenáročná popcornovka, kterou lze sledovat s vypnutým mozkem a pochvalovat si, jak je chytrá. Osobně ho považuji za nejlepší akční film vůbec. Kdyby se ovšem některé z výše zmíněných aspektů knihy ve filmovém zpracování mohly objevit vzniklo by kultovní dílo ze kterého by akcionáře filmových společností trefil šlak. Roderick Thorp se s tím nepáral.
Nestává se mi to zas tak často abych řekl, že film byl lepší než kniha, ale tentokrát je to tak a film knihu drtí na celé čáře. Knížka šla abych tak řekl "víc do hlavy" a byl jsem na vážkách jestli ji nakonec jako Johnův skalní fanoušek neodložím. Nakonec jsme to z posledních sil nějak zvládli, ale vánoční klasiku už si určitě budu vždycky dávat jen v podání Bruce Wilise.
Zfilmováno
Smrtonosná past (2002)
Kniha Smrtonosná past v seznamech
Tato kniha má problém především s tím, že podle ní byl natočen výborný film, který jsme asi všichni viděli. Přitom základní koncepce je skvělá - osamělý vlk plížící se potemnělým mrakodrapem a likvidující padouchy jednoho po druhém - super. Film toho taky dokázal perfektně využít, kniha už méně. Měl jsem pocit že děj je takový nějaký roztříštěný a občas ztrácí grády i dějovou linku. Upřímně, někdy jsem byl docela zmatený o čem se v tu chvíli vlastně mluví.