Smutek poručíka Borůvky přehled
Josef Škvorecký
Poručík Borůvka série
1. díl >
Dvanáct kriminálních povídek navzájem spojených postavou hlavního hrdiny, sympatického stárnoucího vyšetřovatele. První z řady Škvoreckého detektivních knížek se vyznačuje perfektní kombinací, plně respektuje pravidla detektivního žánru a splňuje všechny nároky na logický základ i řešení zápletky. Další z předností této povídkové sbírky je autorův příjemný nadhled a smysl pro dobromyslný humor.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smutek poručíka Borůvky. Přihlašte se a napište ho.
Soubor detektivních povídek, které spojuje dohromady osoba poručíka Borůvky – coby melancholického vyšetřovatele mordů.
Každá povídka se odehrává v jiném prostředí, jednou je to například hráč na saxofon, jindy se vražda odehraje na skále. Co povídka, to samostatný příběh. Škvoreckého styl není ani v dnešní době zastaralý, příjemně se čte. Bohužel však Borůvkovo odhalení vraha a motivu je mnohdy zarážející. Na základě žádných indicií odhalí, jak se vše odehrálo a povídka tím jaksi vyšumí do ztracena. S každou další povídkou jsem tak zažívala víc a víc zklamání a deziluze z celého příběhu. K této knize se z tohoto důvodu už nevrátím, ale věřím, že spoustu čtenářů si v dnešní uspěchané době plné skandinávských brutalit najde.
Není to špatné. Borůvka je ale takový geniální detektiv, který z pár informací najedno vyřeší případ. Vyřešení případu je pro mne až záhadné.
Kniha Smutek poručíka Borůvky v seznamech
detektivní a krimi romány zfilmováno detektivní a krimi povídky české detektivky a krimi
Část díla
1990 | Prima sezóna |
1990 | Tankový prapor |
1991 | Mirákl |
1965 | Legenda Emöke |
Přečteno díky výzvě, nejvíc mě pobavila první povídka Nadpřirozené schopnosti poručíka Borůvky.