Smuténka přehled

Smuténka https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24701/bmid_smutenka-Rto-24701.png 4 393 393

Základní pilíře Skácelovy poezie vycházejí z jeho literárních předků (Erbena, Tomana, Halase, Kainara ale i Mikuláška). Stavbou svých básní má Jan Skácel nejblíže k Františku Halasovi, i on tvoří úsporné a hutné obrazy, rozvíjí v básni jediný základní obraz a zobrazuje většinou jedinou situaci. Básně sbírky Smuténka obyčejně začínají lyrickým popisem a v závěru vyústí do pointy, která míří až do oblasti morálky. Toto etické vyústění básní má Jan Skácel společné zase s jiným českým básníkem, Miroslavem Holubem. Obsahuje básně jako Chvíle, Smlouva, Zlatá brána, Smlouva... ,,Chvíle" Za žádnou pravdu na světě. Ale jestli chceš, za malý pětník ticha. Je chvíle, která půlí krajinu. Pokorný okamžik, kdy někdo za nás dýchá. 22-113-65... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smuténka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (64)

plomusujonak
23.04.2024 3 z 5

Po téhle knížce jsem sáhnul spíše ze zoufalství kvůli maturitě. Nemohu ale říct, že jsem si ji nějak extra užil, byla pro mě hodně těžká na pochopení a nechtělo se mi ztrácet čas píděním se za myšlenkou, kterou chtěl autor vyjádřit. Pochopil jsem pár básní, nějaké mě oslovily, ale bylo to málo. V budoucnu mám v plánu si od Skácela něco přečíst, ale spíše zkusím jeho básničky pro děti, Uspávanku s Hokusajem od něj mám velmi rád.

Davidin
13.04.2023

Jak tuto sbírku definovat? Sám netuším. Chvílemi je smutná, někdy jednoduchá, jindy složitá... Počáteční básně jsou téměř depresivní, obsažené v části, pojmenované jako Obeznámení. Přibližují ponuré myšlenky, ponuré ubíhání života i smrt. Což trvá jen velmi krátce (cca 10 stran). Následují soubory Smuténka a Crambe Tataria (Katrán tatarský), které jsou směsicí různorodosti. V nich jednotlivé básně přibližují určité momenty, popř. úvahy a nebudu lhát, občas mne ani nenapadlo, co tím autor myslí. Z některých básní jsem nic necítil, ani za nehet pocitu, pravděpodobně nejsou určeny pro mne. Každopádně ona komplikovanost a nesourodost této sbírky se mi líbí. Alespoň se k ní mohu vracet, jednou za čas, dál.


Rihatama
01.04.2023 4 z 5

Odvaha k tomu
Lhal jsem a říkal, že tam mrtvý není.
Tak pozdě v noci nebude nikdo na ty housle hrát.
A byl jsem zděšený a prázdný jak v zimě sad.

Moravská, režimem i okolním světem rozdíraná duše prozaika a poety Jana Skácela odešla dříve, mnohem dříve, než mi jeho tvorba mohla k srdci promluvit. Nalákala mě krása slova Smuténka, což je poetické moravské vyjádření pro pocity úzkostí a obav, tady o zánik moravského folkloru, hodnotových a mravních zásad, ale i času, který s sebou bere básníkův známý svět. On totiž kolem člověka nejdříve kráčí pozvolným krokem, čím je však člověk starší, tím více svět uhání, mění se a nechává jej s nohama vrostlýma do půdy tam, kde se učil chodit... Morava, Brno, Masarykova univerzita. Naše kroky se ubíraly stejnými cestami. K folkloru jsem sic zas tak blízko neměla, ale moravský venkov pochopitelně ráda mám. A tak i ke mně doputovala slova básníkova. Za poslech taky stojí Hradišťanem zhudebněné básně počínaje tak známou "Chvílí".

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smuténka v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených617x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených41x
v Knihotéce109x
v Chystám se číst99x
v Chci si koupit28x
v dalších seznamech9x

Štítky knihy

česká poezie

Autorovy další knížky

Jan Skácel
česká, 1922 - 1989
1965  87%Smuténka
1983  87%Uspávanky
2012  88%Hodina mezi psem a vlkem
2008  96%Básně I
2008  97%Básně pro děti