Smutný studený svět přehled
Wolfgang Borchert
Soubor próz autora, jehož tvorba zahrnovala dvě životní zkušenosti. První je povětšině zkušenost mladíka hýčkaného pevnou vírou ve svůj talent, o novější rozkladnou zkušenost se postarala válka a její důsledky a následky. Borchert vytvořil paradox návratu z války. Návrat domů je krutá iluze. Domovem navrátilce je ulice, kde sedává se sobě podobnými na zábradlích nebo se opírá o trosky zdí. Z včerejšího vojáka se stává bezdomovec.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1976 , Odeon , OdeonOriginální název:
Das Gesamtwerk, Die traurigen Geranien, 1967
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smutný studený svět. Přihlašte se a napište ho.
Silné povídky a divadelní hra německého pacifisty. Název odpovídá obsahu. Dodnes mi zní v hlavě "To kafe je nepopsatelný" a spousta jiných sousloví. Takový Fuks křížený s Nerudou a Kafkou možná. Ke knize se vracím, i když je smutná a studená.
Kniha Smutný studený svět v seznamech
1965 | Venku přede dveřmi |
1976 | Smutný studený svět |
1959 | Signály svědomí |
1966 | Smutné geránie |
Neviem čo k tomu povedať, nie žeby to bolo zlé, ale pôsobí to na mňa takým prvo plánovo protivojnovým aktivizmom.
Kniha by som rozdelil na tri približne rovnaké časti.
Prvá tretina, povojnová tvorba, niektoré poviedky pomerne objavné, iné klišé (kratučké 2-3 stranové jednohubky).
Druhú tretinu vypĺňa divadelná hra, asi najlepšia časť celého zväzku, tiež povojnová tvorba, idú z toho zimomriavky. Slová: "smutný studený svet" sa priam tlačia na jazyk. Realistické a temné.
Posledná tretina opäť poviedky, (odhadujem predvojnové) ale ani v tých niet veľa optimizmu, taký tradičný nemecký expresionizmus.
Takmer nič pekné, ani dobré na vás z tejto knihy nepozrie, ale čítanie je to žiaľ stále potrebné.
Myslím, že autor bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Počas Weimarskej republiky, keď ľavicovo orientované kabarety rástli ako huby po daždi, to bol ten správny čas pre Borcherta, to by bol vo svojom živle.