Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě přehled
Michal Bartoš , Michaela Bartošová
Kniha se věnuje otázce smysluplného vztahu a obsahuje tři hlavní nosné části. První reflektuje vztah k sobě sama, sebeúctu a sebevědomí, druhá se zabývá partnerstvím a mužsko-ženskou polaritou v nás a třetí pak rozebírá vztahy pracovní.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě. Přihlašte se a napište ho.
Tak moc jsem byla zvědavá na tento knižní "zázrak", který má takovou reklamu na sociálních sítích a jehož koupi jsem zvažovala (ale cena je celkem vysoká), nakonec jsem si na knihu musela počkat cca dva roky - tak dlouho čeká vyřízení rezervace v knihovně (Praha), je na ní dlouhá čekací doba. No a po přečtení musím říct, že jsem ráda, že jsem do ní své peníze neinvestovala. Za mě to žádný "zázrak", který Vám změní život, není. Vlastně jsem se v knize nedočetla téměř nic nového, tudíž pokud už čtenář má načtené knihy o vztazích, seberozvoji, psychologii vztahů apod., bude pro něj čtení celkem nuda. Nechci úplně hanit, pár myšlenek bylo fajn, ale za mě se o žádnou přelomovou knihu (jak je mnohdy interpretována) nejedná. Celé je to vlastně o sebehledání, sebepoznání, sebelásce, nastavení si hranic a o poznání svých snů a přání. S čím nesouhlasím, jsou zmiňované kompromisy ve vztazích, podle autorů se díky kompromisům vzdalujeme sami sobě až nás toto zničí (i náš vztah). Takže člověk by měl být především "zdravý" sobec - podle autorů, ale vztahy obecně jsou podle mě o vzájemné toleranci, kompromisech a o nalézání společných cest a o spolupráci. Takže mi tam to zmiňované - být hlavně jen sám sebou a jít si za svým za každou cenu - nesedí. Neříkám, že je kniha úplný brak, to bych autorům křivdila, ale na trhu je spoustu lepších, hodnotnějších knih na tato témata.
Právě jsem knihu dočetla a je mi moc líto, že jí nemůžu dát kladné hodnocení, protože jsem si ji koupila na doporučení ženy, která je pro mě velkou životní inspirací. Ať přemýšlím, jak chci, vůbec netuším, o čem byla. Možná proto, že jsem se u ní zasekla na více než 3 měsíce. Spoustu dní se mi nešlo donutit ji v těch pár chvílích volna, co za den mám ani otevřít, maximálně když jsem to udělala přečetla jsem třeba jen jednu krátkou kapitolku (ani ne jednu stránku) a zase ji odložila. Mrzí mě, že jsem za ni dala tolik peněz, opravdu jsem si za ně mohla přečíst dvě jiné super knihy.
Nemám ráda když si autoři vytvářejí své vlastní termíny a vydávají je za dogma a tady jich je spousta jako např. Partner svého levelu. V knize autoři neustále představují své vlastní názory jako jediné správné, dali do knihy své fotky nejspíš jako ilustraci dokonalého páru a poučují, jak si takový vztah máme zajistit i my a už jen ta anotace, ve které píšou, že jsou milenci - bylo opravdu potřeba toto říct a upozorňovat na to? Ono už to tak v manželství bývá.
Abych ale jen nekritizovala, líbily se mi příběhy lidí např. Lucie Dyrlíkové a pana Bernarda a příběh o oslovi. Něco si odnesu i z kapitoly o firemních strukturách.
Kniha Smysluplné vztahy: Klíč ke svobodě v seznamech
partnerské vztahy sebepoznání, sebepoznávání mezilidské vztahy pracovní vztahy populárně-naučné publikace sebeuvědomování
Se mnou kniha rezonovala. Povedené!