Sňatky z rozumu přehled
Vladimír Neff
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sňatky z rozumu. Přihlašte se a napište ho.
![ViolettaCh. ViolettaCh.](https://www.databazeknih.cz/img/users/95_/95196/m_violettach-659ac0ac277d1.jpg?v=1704640685)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Úžasná kniha, která je nejen rodovou ságou rodin Bornových a Nedobylových, ale i historickou freskou vývoje Prahy a naší země v 19. století. S historickou autenticitou jsou zachyceny změny ve vývoji společnosti, technický pokrok, rozvoj podnikání i politické události, které měly vliv na formování české národní identity v 19. století. Vědomí, že literární postavy měly své skutečné historické předobrazy z autorovy rodiny (vzorem pro Jana Borna je Neffův dědeček, Jan Neff, známý pražský obchodník, mecenáš a vlastenec, majitel obchodu s kuchyňskými potřebami v ul. Na Příkopě), autenticitu děje ještě posiluje. A k tomu ta lahodná čeština! Černobílé seriálové zpracování z r. 1968 je mým nejoblíbenějším TV seriálem vůbec, má bohužel jen málo dílů. Pokračování seriálu z 80. let už bohužel takovou atmosféru nemá.
![5tužka 5tužka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/199825/m_5tuzka-NxJ.jpg?v=1555311494)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám nového oblíbeného českého spisovatele! Tak krásná čeština! Navíc pro mě nové historické události českých zemí...Skvělé, chci víc.
„Trvalému pocitu křivdy nepřivykne nikdo, ani národ, ani město, ani člověk jednotlivý. Nepřivykne, nesmíří se, pouze oslábne ve svém hněvu, zmaličtí a zkysne, zmlkne a zesmutní, přihrbí se a zmarní…“
Kniha Sňatky z rozumu v seznamech
v Mé knihovně | 270x |
Praha 19. století zfilmováno sňatky Čechy Rakousko-Uhersko Hradec Králové národní obrození prusko-rakouská válka (1866) ságyAutorovy další knížky
1997 | ![]() |
2000 | ![]() |
1979 | ![]() |
2000 | ![]() |
1986 | ![]() |
První díl historické sagy dvou rodin Nedobylu a Bornu od poloviny 19. První díl pojednává o postupně vývoji české společnosti vzniku vlasteneckych spolku postupně uvedomovani národní identity v jejíž celá stál podnikatel Born a postupnem růstu města Prahy. Podle knihy byl natočený stejnomeny seriál rád si přečtu i další díly.