Sněhová královna a jiné pohádky přehled
Hans Christian Andersen
Čtyři Andersenovy pohádky přeložené Jaroslavem Vrchlickým. Kromě Sněhové královny nalezneme v knize ještě pohádky: Pokladnička, Létající kufr, Pasáček vepřů. Jazyk, kterým jsou vyprávěny je poetický, pro dnešní dětské čtenáře možná trochu náročnější. Text doprovází celostránkové ilustrace Renáty Fučíkové.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sněhová královna a jiné pohádky. Přihlašte se a napište ho.
Ilustrace Renáty Fučíkové jsou divukrásné a velice osobité; asi nikdy jsem neviděla nic, co by se blížilo autorčině stylu. Pastelové barvy a realismus dávají pohádkám melancholickou, nostalgickou patinu a působí tuze silně. Vzpomínka na knížku pro mě má citový náboj z velké části díky nim.
Souboru dominuje délkou a asi i významem Sněhová královna. Pamatuji si, že když jsem knížku dostala pod stromeček, babička mi několikrát opakovala, jak právě tuhle pohádku zbožňuje. Mně vždycky přišla pochmurnější a děsivější než ty zbylé.
Pasáček vepřů mě zase pohoršoval, poněvadž se mi zdálo kruté, jak se hrdina zachoval k princezně. Ale to je zkrátka Hans Christian.
Krásné připomenutí některých pohádek z dětství. Našli se i také, které byly pro mě nové - třeba o Slavíkovi nebo o Starém domu, jiné byly krásnou připomínkou. Pamatuji si, že jsem pohádku o Sněhové královně slyšela pouze do okamžiku, kdy spadne střípek chapci do oka, tak konečně vím, jak pohádka končí.
Kniha Sněhová královna a jiné pohádky v seznamech
2000 | Pohádky Hanse Christiana Andersena (41 pohádek) |
1979 | Sněhová královna |