Sněženky přehled
A. D. Miller
Britský právník Nicholas vzpomíná na svou „poslední zimu v Rusku“: na pracovní problémy, které musel řešit při přípravě stavby nového ropovodu, ale především na osudové setkání se dvěma sestrami, Mášou a Káťou. Jejich teta disponuje rozlehlým bytem v centru Moskvy, a tak se Nicholas, zamilován do Máši, rozhodne pomoci s přípravou dokumentů potřebných k výměně nemovitosti. Nevšímá si postupně se vyjevujících nesrovnalostí – drobností, které na první pohled působí nevinně, ale skrývají velikou hrozbu… Strhující psychologický obraz postkomunistické Moskvy a jejích obyvatel; autorský debut vycházející z osobních prožitků (A. D. Miller byl v letech 2004–2007 moskevským dopisovatelem listu The Economist), vystavěný s mimořádnou stylistickou obratností, čistotou a elegancí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sněženky. Přihlašte se a napište ho.
Největším kladem téhle knihy je autorova znalost reálií. Je znát, že v tomhle světě nějakou chvíli pobýval a nasál dostatečně atmosféru i specifika ruského žití. Ať už je to každodenní život v moskevských ulicích, bezohledný boj o moc, všudypřítomná korupce, vláda peněz, nebo deziluze z lepších zítřků po pádu železné opony. Z pohledu člověka, který tuhle dobu zažil je jednání hlavního hrdiny sice trochu naivní a od začátku si říkáte, jak může být někdo tak blbej, ale o to víc působí příběh věrohodněji.
Přestože má kniha necelých 200 stran, za odpoledne jí nepřečtete. Miller píše jazykem plným metafor, přirovnání a vyjadřuje se v dlouhých souvětích se spoustou odboček. Vyžaduje si vaši plnou pozornost a postupně vás vtáhne do marastu nevlídné ruské zimy.
Můj duševní slovník je bohatší o jedno slangové slovo. Moje představa o ruském člověku se potvrdila a prohloubila. I já podléhám určitému druhu fascinace touto krajinou, která mě vábí a odrazuje zároveň. Adresátkou této zpovědi bych být nechtěla a v textu mě ty "odskoky" rušily. Ale už pro to prostředí a jinakost příběhu mě tohle čtení celkem bavilo.
Kniha Sněženky v seznamech
Kniha mě příliš neuchvátila. Ačkoliv kniha není obsáhlá, přišla mi těžkopádně napsaná. Asi jsem nepřišla na chuť autorově stylu psaní.