Sníh, sauna, Suomi přehled

Sníh, sauna, Suomi
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/540914/bmid_snih-sauna-suomi.jpg 4 15 15

Studené Finsko očima vřelé Slovenky. Je to psina, vzít si Fina! O tom, že Finsko je zemí tisíců jezer, Santa Clause a ne zrovna příznivého klimatu, slyšel snad každý. Ale víte, proč si Finové pletou běžkování a lyžování? Nebo že si můžete přivolat finského peněžního skřítka? Jak probíhá saunový teambuilding? Kolik odrazek je už moc i na Fina? A v čem jsou si tak podobní s Japonci? O tom všem a všeličem jiném se dočtete v knize Michaely Ahonen, Slovenky, která se přestěhovala do temného a studeného Finska, země mlčenlivých lidí, prohibice, mýtů a legend, zateplených šusťáků, lesů bohatých na houby a borůvky – a manželova rodiště. Své zážitky ze života v tomto severském státě autorka vypráví stylem jí vlastním, připojuje mnoho kuriózních a vtipných postřehů, cenných rad, a prozradí i nějaké ty místní vychytávky, které si oblíbíte možná i vy. Dozvíte se tak víc o rodinném životě ve Finsku, o Kalevale, všemocných haalari, finském designu, finštině a samozřejmě o saunování a (ne)chutném finském jídle. A určitě se naučíte i trošku finsky. Tak vzhůru na zasněžený sever!... celý text

Literatura slovenská Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Jota
Originální název:

Sneh, sauna, Suomi, 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sníh, sauna, Suomi. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

JSmerda
18.09.2024 3 z 5

Kniha je takový rozvláčnější průvodce po Finsku, protože nemá žádný ústřední příběh, jen je rozdělená do kapitol podle témat. To co mi nejvíc vadí je, že kniha nedokáže vyvolat žádné emoce - je to asi jako když budete číst popularizační knížku o hmyzu. Množná pro vás budou nějaké informace zajímavé, ale nemusí vás to bavit. Mám kamarádku Finku a ta tvrdí, že český humor by byl velmi často ve Finsku urážlivý. Přijde mi, že kniha je psána s ohledem na autorčinu finskou část rodiny a snaží se nikoho neurazit. Bohužel stále platí - nepřibarvíš, neprodáš, resp. nezaujmeš :(

domiii97
17.09.2024 3 z 5

Knihu sepsala na základě svých zkušeností a zážitků Slovenka Michaela Ahonen, která se provdala za Fina a do manželovi rodné země se přestěhovala.
V knize jsou kapitoly věnované přírodě, rodinnému životu, kultuře i práci. Autorka nám v jednotlivých kapitolách poskytuje možnost nahlédnout do detailů, jak se žije cizincům v této zemi, co všechno je potřeba pro každodenní život v nepříznivém klimatu, nebo jaké to je být ženou ve Finsku.
Zajímavostí se zde dozvíte opravdu hodně. Osobně mi ale nesedl styl autorky, díky němuž jsem se místy nudila a do čtení nutila. Ten mi přišel jako vyprávění s kamarádkou u kafíčka. Do toho snaha o vtipy, které vlastně nebyly vtipné viz v podkapitole o medvědech s názvem "Karhu, ten, který ví, kde je med". Po celou dobu jsem četla o stěžování si na nehostinnou zemi a chuť žít na slunečném jihu.
Kniha je obohacena o ilustrace autorky. Velké plus má finsko-český minislovník a dokonce i u jednotlivých ilustrací se objevují finské názvy. Dozvíte se tak, jak se třeba řekne šála, svetr, jahody nebo borůvky.

Celkově hodnotím jako průměr. Očekávala jsem trochu jiný styl, ale i tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Pokud jste milovníky severských zemí či nenáročné literatury, doporučuji knihu k přečtení.

Děkuji Nakladatelství Jota za poskytnutí výtisku v rámci spolupráce.


arthera
15.09.2024 2 z 5

Kniha obsahuje spoustu zajímavých informací o Finsku, ale jsou jsou to takové články alá blog. Ke konci už jsem byla trochu otrávená z opakujících se vět na téma: tma, zima, alko, overaly a “chladní Finové. Je to prostě opravdu nenáročná kniha a já jsem asi moc náročná :-).

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pozlacená, Všemi smysly a další knižní novinky (30. týden)

21.07.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sníh, sauna, Suomi v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst89x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x