Sobí hora přehled
Karin Tidbeck
Pozoruhodná sbírka třinácti povídek, tak zvláštních, že je velmi obtížné vypudit je z mysli. Zasahují do světa fantasy, magického realismu, science fiction i severských lidových pověstí s imaginárními bytostmi. Některé z těchto příběhů jsou značně znepokojivé, ale zároveň humorné a neuvěřitelně zvláštní. Výrazný autorský rukopis Karin Tidbeckové má schopnost vyvolat v nás intenzivní pocit odcizení vůči světu, o němž jsme se domnívali, že ho známe, a nasměrovat k trhlině v něm, z níž se může vynořovat leccos nepředstavitelného. Sobí hora obsahuje texty přeložené ze švédštiny a publikované původně v knize Kdo je Arvid Pekon?, i nové povídky – napsané buď přímo v angličtině, nebo samotnou autorkou přeložené ze švédštiny. Některé z nich již samostatně vyšly v letech 2010 až 2012 v různých amerických publikacích. ... Ocenění Crawford Award, 2013 The Science Fiction and Fantasy Translation Award, 2013 World Fantasy Award, 2013, nominace Honor listed for the Tiptree Award, 2012... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sobí hora. Přihlašte se a napište ho.
Trochu mně to připomíná knihy Reného Vaňka a Pavla Bušty. Jen tohle je takové, takové,..., jak to říct? Asi takové civilizovanější, míň divné, míň úchylné. Rozhodně doporučuji všem milovníkům vyšinutých příběhů.
Povídky s velice kvalitním obsahem.
Autorka se nebojí dějové složitosti, mnohdy absurdních postav, ale zvládá i lidské příběhy s prvky tajemství se záhadnými jevy.
Nevítám označení fantasy povídky, protože taková proklamace díla je poměrně zavádějící a nejednoznačná. Ať se již přikláníme k tomuto žánru jakkoli, paní Tidbeck se v této sbírce pohybuje spíše na hranici fantaskních obrazů a dějů. I vyústění jsou nejasná a tudíž velice přitažlivá. Nad povídkami se dá přemýšlet a povídat si o nich.
Nechci zde vyzdvihnout žádnou z nich, každá je osobitá a vábivá svou roztodivností. Snad jen PYRET se vymyká a jeho zařazení je pro mě spornou stránkou editace knihy.
Doporučuji i doslov autorky. Je neobvyklý.
Láska k fantastickým příběhům nemůže začít lépe. Podlehnete. Uvidíte... )
Knižní novinky (9.4. - 22.4.)
09.04.2018
Kniha Sobí hora v seznamech
Umístit ve sbírce jako první povídku Beatrice považuji za odvážný krok. Očekávala jsem, že i ostatní povídky se budou odvíjet takto bizarním směrem, ale byla jsem nakonec lehce zklamána.
Nicméně mě sbírka velmi bavila, je to přesně podle mého gusta, i když už zbytek nebyl tak extrémní.
Pro milovníky severské jinakosti velmi doporučuji.