Sochař přehled

Sochař
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265195/bmid_sochar-w3Z-265195.jpg 4 298 298

David Smith je ochoten vyměnit svůj život za umění, a to doslova. Podepíše smlouvu s Ďáblem, který mu splní jeho dětský sen: získá schopnost vytvořit jakoukoli sochu pouhýma rukama. Zbývá mu však jenom 200 dnů života a on najednou zjišťuje, že se nedokáže rozhodnout, co vytvořit. A když potká lásku svého života, dny, které mu zbývají, nemohou být pohnutější a komplikovanější. Grafický román, který vám zlomí srdce.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Jota

The Sculptor, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sochař. Přihlašte se a napište ho.

trudoš
05.09.2024 4 z 5

Působivý příběh s působivým obsazením, ale s nepříliš působivou zápletkou. Pětisetstránkový komiks o krizi středního věku, popřípadě krizi talentu, to vážně není nic pro mne. A Scott McCloud o tom bohužel nedokáže psát natolik zajímavě, abych si z toho sednul na zadek. Je tu sice několik výborných situací a pár hezkých nápadů, ale jinak v podstatě spousta průměrných slov o lásce a jiných zhůvěřilostech. Pěkný je motiv hry v šachy se smrtí, se kterým autor nepracuje jako s něčím novým, naopak si z toho několikrát záměrně utahuje, v příběhu to však valný smysl nemá. A závěrečné umírání by bylo dojímavé, kdyby nebylo dopředu nalinkované a záměrně cílící na čtenářovo srdíčko. Ale jinak milé, přirozené, autentické a báječně zachycující všední ruch amerického velkoměsta, v tomto případě New Yorku. Osobně jsem čekal trochu originálnější pojetí celého tématu, na druhou stranu civilnost vyprávění je tvůrčí devízou a nebýt fantastického prvku, byla by to milá sonda do duše třicátníka v přechodu.

Xalia
08.07.2024

Zdánlivě nenápadný plakát v bytě Meg? Ten jistě s pousmáním odhalili všichni Ghibli fanoušci, kteří se do komiksu pustili. :D
...
„To-to-ro? Ty jsi Totoro!... Vsadím se, že jsi Totoro...“

Knihotyna
18.08.2023 3 z 5

Když se podíváte na recenze na internetu, většinou na vás vyskočí pojem "Faust", dílo samo o sobě znám, ale zaujala mě definice Fausta na wikipedii - silný, ctižádostivý, překračující hranice svého určení, egoista, touha po uznání. Lépe bych naší hlavní postavu nepopsala. David, se kterým prožijete skoro 500 stran(!) vás totiž s největší pravděpodobností bude vytáčet a pít krev!
Kniha je slazena do odstínů tmavě modré. Je tak o to ponurejší. Já se musím přiznat, že mi z příběhu bylo neskonale smutno - sama smrt v tomto příběhu Davidovi představí jeho život, který by vedl, kdyby se vzdal své přehnané touhy potom být velký umělec - jemu to však nestačí.
Skvělá grafická stránka, úžasné výtvory, které vznikaly pod rukama Davida. Vedlejší postavy a jejich vlastní problémy a pochyby - homosexualita, osamělost, deprese, úzkosti.

Skvělé podání člověka, který se točí v kruhu, je upnutý pouze k jediné myšlence, nic pro něj není dost dobré a stále chce něco víc. A když mu dojde, že to tak možná nechce, už to nelze změnit.
Příběh vás zřejmě "vycucne" a nechá vás rozmýšlet nad tím, co od života chcete, jak se k věcem stavíte a zda je to co děláte opravdu to pravé.
Výtku bych měla k tomu, že vzhledem k délce díla je David opravdu někdy jako kolovrátek a často se jeho plány, sny a nezdary opakují.
Výborně napsaný a podaný byl doslov, ten mě opravdu dojal a dozvěděla jsem se i něco nového!

Kniha Sochař v seznamech