Sociální patologie přehled
Slavomil Fischer , Jiří Škoda
V současné době zaznamenáváme zvýšený výskyt jevů, které jsou společností většinou hodnoceny jako nežádoucí, nebo dokonce nepřijatelné. Ohrožují společenský vývoj jak z hlediska morálky, tak mravnosti. Zcela přirozeně se proto zvyšuje zájem odborné, ale i laické veřejnosti o dostatek informací objasňujících příčiny zmíněných jevů a zejména pak o možnosti jejich řešení. A právě proto je tu kniha Sociální patologie. Seznamuje studenty psychologie, sociologie, pedagogických oborů a odbornou veřejnost s vybranými sociálně deviantními jevy. Autoři věnují pozornost především jevům, které mají vyšší stupeň nebezpečnosti pro společenský vývoj, stav společnosti a úroveň jejího uvědomění. Zabývají se obecnými okruhy sociální patologie a deviace, vymezením základních pojmů a postižením zdrojů a faktorů, které jsou považovány za příčiny rozvoje společensky negativních jevů. Rozebírají společensky závažná témata, jako například kriminální chování, problematiku závislosti na psychoaktivních látkách, impulzivní a návykové poruchy, problémy spojené s nevhodným působením rodiny, otázky agresivity, násilí, suicidality apod.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sociální patologie. Přihlašte se a napište ho.
Tato publikace pojednává o společensky nežádoucích až nepřijatelných projevech chování. Reaguje tak na potřebu praxe a také zvýšený zájem studentů, kteří se připravují na výkon povolání sociálního pracovníka, zdravotníka, učitele, či zaměstnance veřejné správy. Jistě si přijde na své i veřejnost s okrajovým zájmem o problematiku sociálně patologických jevů. Záčátek publikace se věnuje vymezení základních pojmů sociální patologie a vysvětlení normality a abnormality. Dále je v knize pojednáno o přičinách, projevech a následcích toho každého patologického jevu a možnostech jeho eliminace nebo alespoň redukci. Každý z jevů je vymezen a doplněn o zkušenosti autorů. Nechybí zde ani řešení otázky rodiny jako zdroje rozvoje patologických projevů, zkušenosti s vězni a kapitola o kriminalitě a delikvenci.
Jako podpora ke studiu posloužila kniha velmi dobře, četla se mi mnohem lépe, než některé jiné učebnice. Protože se za dobu od vydání udála hromada dalších výzkumů a nashromaždilo se mnoho dat, ocenila bych další revizi s rozšířením (zejména pro kapitolu osm).
Kniha Sociální patologie v seznamech
psychologie sociologie poruchy chování sociální problémy sociální patologie a deviace
Skrýt reklamy
Velmi kvalitní kniha.