Šógun přehled
James Clavell
Asijská sága série
1. díl >
Román, ktorý sa stal svetovým bestsellerom, rozpráva príbeh anglického kapitána Blackthorna, ktorý roku 1600 stroskotal pri pobreží Japonska a stal sa "zajatcom" japonských ostrovov". Blackthorn prežíva neuveriteľné dobrodružstvá, musí čeliť tým najprefíkanejším intrigám, pretože v stávke nie je nič menšie ako titul šóguna, pred ktorým sa skloní celá krajina. Postupne začína chápať a rešpektovať japonský zmysel pre dôstojnosť a zdvorilosť a objavuje novú krásu a harmóniu. Spoznáva krutosť i lásku, vernosť aj zradu a úplne sa menia jeho predstavy o sexe, náboženstve a smrti. Román sa spolu s ďalším autorovým románom Tajpan plným právom stali svetovými bestsellermi.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2000 , Ikar (SK)Originální název:
Shogun, 1975
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přihlašte se a napište ho.
Kniha je obrovským a dobře napsaným dílem o japonské kultuře 16. století a poskytuje nám ojedinělý pohled do mysli tehdejších lidí z obou světů. Kdo byl vlastně barbarem? Která kultura a civilizace je ta vyspělejší? I příběhy jednotlivých postav jsou zajímavé a jejich úmysly mistrovsky rozložené do obřího díla. V dnešní době již na takové rozpětí nemáme klid a trpělivost. V závěru knihy jsem už byla netrpělivá a říkala jsem si, že kdyby byla kratší, líbila by se mi více. Přesto velmi doporučuji.
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)
24.03.2024
Kniha Šógun v seznamech
v Přečtených | 1 297x |
buddhismus Japonsko křesťanství zfilmováno 17. století trosečníci samurajové misionáři šogunát zfilmováno – TV seriálAutorovy další knížky
2003 | Král Krysa |
2000 | Tchaj-pan |
2009 | Šógun |
2009 | Gaidžin |
1991 | Šógun (I. díl) |
Už Tajpan ma odrovnal a za Šóguna by som Jamesa Clavella klidne nosil aj na rukách.
Síce nie prečítaná ale vypočutá kniha načítaná absolútne úžasným!!! Jiřím Pobudou mala 63 hodín ale klidne by som zo starovekého Japonska zvládol aj dvojnásobnú dĺžku .
Clavell bol skvelý rozprávač a príbeh ktorý nám predostrel si bravúrne ukočíroval spolu s množstvom postáv v ktorých sa pomerne rýchlo zorientujete, a ktoré si vedie pevnou rukou až do konca.
Ku knihe som sa zatiaľ ešte nedostal pretože som si ju zatiaľ stihol už 3 krát vypočuť ale k Toranagovým mocenských hrám sa jednoznačne ešte vrátim.
Jednoznačne doporučujem.