Som Baťa, dokážem to! (2021) | Databáze knih

Som Baťa, dokážem to! přehled

Som Baťa, dokážem to!
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481620/bmid_som-bata-dokazem-to-xee-481620.jpg 5 100 100

Keď mu na základnej škole učiteľ ponúkol namiesto nedostatočnej dostatočnú, ak zreálni slohovú prácu s témou Môj sen, Tomáš odmietol: „Vy si nechajte svoju dostatočnú a ja si nechám svoj sen.“ Vyjadril ho jedinou vetou: „Raz budem obúvať celý svet.“ O štyridsať rokov ten svet už obúval. Ako to dokázal? Ako začal, vytrval a zvíťazil? Hlbokou vierou vo svoj cieľ, v seba samého, vo svoju vôľu a odvahu. Slovo bolo preňho predohrou činu, nekupoval mozgy a ruky ľudí, ale získaval si ich srdcia, namiesto rečí šiel osobným príkladom. Desatoro bolo preňho základným životným a podnikateľským princípom.... celý text

Romány Literatura slovenská Biografie a memoáry
Vydáno: , Ikar (SK)

Som Baťa, dokážem to!

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Som Baťa, dokážem to!. Přihlašte se a napište ho.

LordSnape
20.01.2025 4 z 5

Jestli se něco Banášovi povedlo, tak je to styl, jak je kniha napsaná, protože opravdu dosáhl vjemu, že čteme filmový příběh člověka, co měl vizi a prostě si za ní šel. Osobně věřím tomu, že muselo dát práci nastudovat z dobových materiálů jeho osobnost a styl, jakým podnikání onehdy vedl. Ty pozdější dialogy hlavního hrdiny, kde např. jen tak ve volné chvíli kontroluje jednu z podnikových prodejen, zněly hodně "baťovsky přísně".

broskev28
27.11.2024 4 z 5

Moje první kniha Jozefa Banáše a já jsem malounko zklamaná - kniha Markéty Pilátové Baťa v džungli byla pro mě mnohem čtivější (ano, byla o Baťově bratrovi, nezapomínám na to), ale hlavně to byl úplně jiný styl psaní, a ten mi učaroval; Banášovo chlapské a strohé konstatování faktů mi až tak nekonvenuje, bohužel. Nepochybuju o tom, že právě Tomáš Baťa by byl s touto knihou spokojen, takže proč ne. A rovněž nepochybuju, že autor, jehož si lidsky velmi vážím, odvedl výbornou práci a vytvořil věrohodný příběh o československé legendě.
Jelikož jsem jako první četla knihu Zvuk slunečních hodin, která mě už před mnoha lety velmi ovlivnila, jsem si celkem jistá, že já bych pana Baťu neadorovala a pracovat bych u něj nechtěla.

Lenndy
07.11.2024 5 z 5

Musím říct,že kniha předčila mé očekávání.O Baťovi jsem toho mnohé nevěděla.A informace o něm a jeho firmě byly velmi vyčerpávající.Jeho myšlenky byli velmi nadčasové a způsob jeho podnikání a jak jeho podnikání procházelo i do dalších odvětví mě velmi fascinovalo.Další důkaz,že pokud člověk věří svému snu tak se může podařit.

Náš život je jediným predmetom na tomto svete, ktorý nemôžeme pokladať za svoje súkromné vlastníctvo, pretože sme ničím neprispeli k jeho vybudovaniu. Bol nám len zapožičaný s povinnosťou odovzdať ho potomstvu rozmnožený a zdokonalený. Preto majú naši vrstovníci a ešte väčšmi naše potomstvo právo žiadať vyúčtovanie nášho života.

Kniha Som Baťa, dokážem to! v seznamech

v Mé knihovně78x