Sonáta pro rezavou harfu přehled

Sonáta pro rezavou harfu
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545390/bmid_sonata-pro-rezavou-harfu.jpg 4 14 14

Básnická prvotina českého autora, vědomě navazujícího na dekadentní proud v české i světové literatuře. Kamil Princ se v košatých strofách, mnohdy připomínajících až barokně rozevlátou poezii, představuje jako lyrický subjekt, jenž je vnitřně rozervaný, vyděděný a beznadějně vytržený z kořenů. Jako věčný poutník brázdí svět, v němž však spatřuje pouze motivy zmaru a zániku, propastných stavů úzkosti, osamocení a prázdnoty. Jen občas probleskne jakási zbloudila jiskra romanticky pojaté naděje, ale brzy se vše zase zahalí neprodyšným hávem nihilistické obraznosti. Po formální stránce autor záměrně využívá pravidelného rýmu, v němž převládají plánovitě zvolené archaické výrazy a snaha o zakomponování zvukomalebně interpretovaného verše.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sonáta pro rezavou harfu. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (8)

Janizoun
13.08.2024 5 z 5

Tato sbírka básní se povedla, velmi mile mě překvapila.
Básně jsou pochmurné, depresivní. Je v nich i beznadějnost, ale jsou velmi pěkné.
Tento styl poezie se mi líbí.
Po delším čase jsem si čtení a poezii v mém letním chaosu dokonale vychutnala, krásně jsem si početla a tak děkuji DK za knihu zdarma ke stažení. Také děkuji n.ezn.amy, který i tuto sbírku básní přesně vystihl ve svém moc pěkném komentáři a díky jemu jsem knihu objevila.
Určitě se k tomuto čtení ještě vrátím.

n.ezn.amy
12.08.2024 5 z 5

Nejsem veliký příznivec poezie, ale tahle sbírka básní mě naprosto dostala. Nádherné dekadentní, smutné až depresivní básně, ze kterých ale občas vysvitne určitá naděje. Alkohol, smrt, vraždy, zoufalství, deprese na vás dýchnou z těchto básní a způsobí vám mrazení až do morku kostí.

Lihová vílo, rci, v který směr mám se dát,
bych našel zdravý jed, chaos, v němž vládne řád,
sladkou sůl, bílou tmu, mrzuté šašky?
- Najdeš to v absinthu! Tam na dně flašky

Moc se mi líbila tato báseň L´heure verte, ale hlavně báseň Havran, která je tak krásně temná a celého vás zahalí černotou a bledou září měsíce. Ale i ostatní básně jsou velice působivé a za nočních večerů, kdy je slyšet déšť a silný vítr, mají skutečně silnou moc.


dasa6360
24.05.2024 4 z 5

Sonáta pro rezavou harfu by mohla být temnou hymnou pro všechny ztracené duše, které bloudí ve světě bez naděje. Každá báseň je jako krok do propasti, kde se sny a noční můry mísí v jeden trpký koktejl zoufalství a krásy.

Trochu mi to připomínalo Květy zla od Boudelaira, případně pak některými obraty Krchovského nebo Erbena, jak píše ZÓNA. I Princ svým perem maluje obrazy, které jsou plné bolesti, smrti a dekadentní rozkoše.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Noc na Karlštejně, Skřítkové, Gigul a celkem 22 nově přidaných eknih zdarma

19.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sonáta pro rezavou harfu v seznamech

v Přečtených18x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst8x