Sonderkommando - V pekle plynových komôr přehled
Shlomo Venezia
„Celá pravda je oveľa tragickejšia a hroznejšia,“ píše sa v úvode tejto výnimočnej knihy – autentických spomienok. Ich autor Shlomo Venezia nielenže bol v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brezinka), ale musel tam vykonávať tú najstrašnejšiu prácu: prenášať telá zavraždených v plynových komorách do kremačných pecí. To prinútili robiť členov Sonderkommanda – pozerať sa zblízka na vraždenie ľudí. Toto svedectvo je stále nesmierne dôležité, možno dnes ešte väčšmi, keď sa dokonca nájdu ľudia, ktorí popierajú existenciu holokaustu. Ak svoje dejiny nepoznáme alebo ani poznať nechceme a radšej si pred nimi zatvárame oči, môžu sa zopakovať.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2016 , Citadella (SK)Originální název:
Sonderkommando - Dans l´enfer des chambres á gaz, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sonderkommando - V pekle plynových komôr. Přihlašte se a napište ho.
Opravdu děsivé svědectví, bez přidanych "omáček" kolem. Styl knihy je otázka a k ní jasná odpověď - žádné odbočování od tématu. Libila se mi taktéž přemluva Simone Veilové. A konečná kapitola "Holocaust..." - opravdu pěkné stručné shrnutí celého válečného období.
„Všichni cítili, že nás nečeká nic dobrého. Ale já myslím, že je normální chtít si uchovat aspoň trochu naděje.“
Kniha Sonderkommando - V pekle plynových komôr v seznamech
v Přečtených | 1 202x |
v Mé knihovně | 409x |
Je jen málo svědectví z pekla. Z nejděsivějších míst, která kdy tvor zvaný člověk, stvořil za účelem masového vyvražďování. Jen mizivý zlomek z těch, kteří byli přinuceni stát se členy tzv. Sonderkommanda a spalovat oběti plynových komor, přežil. Příslušníci SS dobře věděli, že nemohou nechat svědky své bestiality přežít, a tak členy Sonderkommanda pravidelně vraždil a nahrazoval novými. Po některých nešťastnících zbyly jen ukryté paměti. Např. po Salmenu Gradowském. Sluomo Venezia přežil a tak mohl podat své strašlivé svědectví.