Sophiina voľba přehled
William Styron
Prvé slovenské vydanie slávneho románu vyšlo v edícii LUK - Knižnica modernej svetovej prózy. Verše Emily Dickinsonovej preložil Milan Richter. Štúdiu napísal Juraj Vojtek.
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1986 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Sophie's Choice, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sophiina voľba. Přihlašte se a napište ho.

Knihu jsem četla v době, kdy jsem ještě neměla dítě, takže téma bylo náročné, ale pro mě vnitřně zvládnutelné.
Mnoho scén a celkový pocit z knihy však přetrvává dodnes. Hlavně také skutečnost, že nechutná zvěrstva a zničené osudy lidí pokračují jako bychom se z historie nikdy nepoučili.

Krásné! Světová klasika, kterou musíte přečíst. Neuchopitelný začátek, ale to v bestsellerech bývá a pak všechno naservírované: láska, psycho, sex, drogy, víra a naděje, rasismus, antisemitismus, občanská a světová válka, filosofično, smrt.
„Utrpení těžce poznamenává duši až na dno pohrdáním, hnusem a dokonce sebenenávistí a pocitem viny, jaký by měl logicky vyvolávat zločin, ale ono tak tomu ve skutečnosti není...“
„Problém netkvěl ani tak v tom, jak utišit svědomí, ale jak přemoci tu živelnou lítost, která zachvacuje všechny normální lidi při pohledu na fyzické utrpení. Trik, jakého užívali...byl velice prostý a pravděpodobně velice účinný, spočíval v tom, že se ony city obrátily takříkajíc naruby, namířily se proti vlastní osobě. Takže místo, aby si řekli - to je něco strašného, co jsem těm lidem udělal -, dovedli si ti vrahové říct - to je něco strašného, na co já se musím při vykonávání svých povinností dívat a jak příšerné břemeno já musím na svých bedrech nést -“
Ocenění knihy (1)
1980 -
National Book Award
(Fiction - Hardcover)
Kniha Sophiina voľba v seznamech
v Přečtených | 5 509x |
v Mé knihovně | 1 384x |
v Chystám se číst | 1 883x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) Osvětim (koncentrační tábor) nacismus Polsko zfilmováno 20. století americká literatura duševní poruchy, duševní nemociAutorovy další knížky
2005 | ![]() |
1993 | ![]() |
1974 | ![]() |
1972 | ![]() |
1965 | ![]() |
AUDIOKNIHA: Sofiina volba je kniha, která byla mým restem už od základní školy. Kvůli její délce a těžkému tématu se mi do ní nechtělo. A teď když ji mám za sebou, zjišťuji, že by se vůbec nic nestalo, ldybych ji vynechala úplně. Snad kromě vysvětlení rčení o Sofiině volbě. Důvod je jednoduchý: tohle dílo sice poskytuje spoustu zajímavých témat, ovšem délka knihy a prokládání tohoto děje naprosto absurdními, mnohdy nudnými pasážemi o hrdinově panictví, kdy navíc většinu času máte chuť ho praštit za jeho sobecký postoj vůči ženám, dílo naprosto shazují. Nehledě na to, že většina postav je tam šíleně nesympatických. V tomhle případě pro mě natolik, že to byl jeden z důvodů, proč mě to nebavilo. A vzhledem k tomu, že v dnešní době existuje nepřeberné množství literatury přímo odkazujících na konkrétní osudy reálných lidí, je za mě kniha, co zpracovává téma koncentračních táborů fikcí, ačkoli na reálných základech, možná trochu zastaralá. Víc jak za tři nedám.