Soukromá vichřice přehled
Vladimír Páral
Láska je iluze a život jen tupé vegetování, před kterým není úniku. Život Páralových hrdinů je smutně stereotypní a stereotypně smutný. Každou sobotu k obědu kuře a povinný sex před usnutím, každou neděli kanasta. Manželství Ády Vinše a Joži je po deseti letech tam, kde si to nepředstavoval ani jeden – žádné překvapení, žádná změna, ale průměr, šeď, nuda. Jen roční období se střídají, jinak se čas vleče jednotvárně a pomalu. Pak ale Páral postaví Ádovi do cesty Bohunku, přítelkyni jeho podřízeného. Jeho život se změní. Stejně jako život Joži a provozáře Standy, který se nechce své Bohunky vzdát. Dohraje Áda svoji revoltu do konce nebo se nakonec vše vrátí do starých kolejí? Soukromá vichřice je druhým dílem Páralovy volné Černé pentalogie. Poprvé vyšla v roce 1966 a autor v ní zobrazil hrdiny, kteří, ač jsou po tělesné stránce v plné síle, na duši strádají.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soukromá vichřice. Přihlašte se a napište ho.
Kniha, která mně nikdy neoslovila. Nikdy jsem tento druh literatury nemusela, zřejmě jsem pana Párala nikdy dobře nepochopila.
Vladimír Páral. Také jsme měli s manželem páralovské období. A bylo to hezké. Autor nám dal možnost nahlédnout do soukromí jiných manželství: jak to tam chodí, jak se manželé k sobě chovají, jaké mají zvyky.. Po přečtení jsme měli úplně husí kůži z takového stereotypu, který autor popsal a jen jsme se na sebe mlčky dívali a kroutili hlavou: ne, tak tohle u nás teda nehrozí.
I když si vezmete.. ráno: do jeslí, do školky, do družiny, pak do práce, odpoledne z práce, do jeslí, do školky, do družiny, nákupy, jídlo, úkoly, vůbec starost o děti, o domácnost, starost jeden o druhého, o účty...To je také takový stereotyp. Ale hezký.
Můžete namítnout: Ano, když jsou děti malé, je to hezké. Člověk se nenudí. Ale když už jsou děti dospělé, každý už má svého partnera, nebo partnerku, odejdou z domova..
No.. to už je jiná. Jeden z partnerů se začne nudit, uvědomí si, že si vlastně nic neužil a frnkne.
Nové eknihy zdarma ke stažení (28.2. - 4.3.)
04.03.2019
Kniha Soukromá vichřice v seznamech
1990 | Milenci a vrazi |
1978 | Mladý muž & bílá velryba |
1988 | Země žen |
1967 | Soukromá vichřice |
1982 | Romeo & Julie 2300 |
Nemohu napsat nic jiného než typické pro spisovatele. To byla poslední kniha, kterou jsem od tohoto spisovatele ještě nečetla. Ale bohužel jsem ji četla až nyní a ne v mládí, jako ty ostatní. Tehdy se mi líbily. Nyní v pokročilém věku a ohledem na dobu tomu již tak moc není. A tak říkám jen "typické".