Soumrak mužů přehled
Christina Sweeney-Baird
Píše se rok 2025 a ve Skotsku se objevil záhadný vir – smrtelná nemoc, která je zřejmě fatální pouze pro muže. Když doktorka Amanda MacLeanová tento nový fenomén nahlásí, je vnímána jako hysterka. Když lidé její varování konečně začnou brát vážně, už je příliš pozdě. Vir způsobil globální pandemii – a také politickou. Všechny oběti jsou muži. Svět se stává něčím neznámým – světem žen. Následují příběhy lidí, kteří zůstali naživu a musejí se s následky viru vyrovnat. Jsou vyprávěny v první osobě a zahrnují příběh Amandy MacLeanové, Catherine – sociální historičky, která je rozhodnuta zdokumentovat osudy žen po „mužském moru“, analytičky tajných služeb Dawn, která má za úkol pomoci vládě vytvořit novou společnost a Elizabeth – jedné z mnoha vědců, kteří se zoufale snaží vynalézt vakcínu. Skrze tyto ženy a příběhy dalších lidí poznáváme nesčetné způsoby, jakými absence mužů změnila společnost, ať se jedná o osobní ztrátu – manželů a synů – či politickou – změny v pracovní síle, plodnosti a významu rodiny. V Soumraku mužů Christina Sweeney-Baird mění nepředstavitelné na nezapomenutelné.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2022 , FobosOriginální název:
The End of Men, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Soumrak mužů. Přihlašte se a napište ho.
Povedená a dobře napsaná kniha. Kniha mi dost připomněla komiks Y: Poslední z mužů a formou vyprávění Světovou válku Z. Kniha je správně napínavá, dojemná a čte se opravdu moc dobře. Má to spád, je to zajímavé a autorka si zaslouží pochvalu, že se na daný problém dokázala koukal z realistického pohledu. Trošku zamrzí, že chybí nějaký pohled z Afriky, jižní Ameriky nebo třeba z nějakého ostrova. Další menší problém je ten, že se některé věci ke konci pak opakují, ale to je fakt menší chybička. Z mého pohledu je Soumrak mužů povedená a dobře napsaná kniha a pokud si jí přečtete, tak nebudete zklamaný.
Námět mě moc zaujal a první třetina knihy byla moc zajímavá (až na větší počet postav, které se mi pletly, ale to se mi stává u poloviny knih). Bohužel poslední třetiny knihy byla naprosto o ničem a opravdu nudná :(.
Děvčata z Firefly Lane, Chvění kouře a zlata a další knižní novinky (24. týden)
12.06.2022
Kniha Soumrak mužů v seznamech
Do téhle knihy jsem se pustila s nulovým očekáváním a vůbec jsem nevěděla o čem kniha je. Byla jsem nemile překvapená když jsem zjistila že hlavní téma knihy je pandemie. Nejsem moc velký fanoušek tohoto žánru a neoslovila mě ani covidová pandemie natož potom vir na který umírají jen muži, který můžete vidět v této knize.
- Je zajímavé jak se autorka krásně trefila téměř do všech nařízení při covidu. Ač takové knihy nemám moc v oblibě, celkový námět této knihy má velký potenciál. Autorka si připravila půdu na velmi dobrý příběh ale bohužel to aspoň za mě, nedotáhla do konce.
- V knize bylo tolik postav, tolik úhlu pohledů, zbytečných informací a vycpávkových kapitol že jsem se několikrát ztratila a bylo dost těžký se zorientovat.
- Celá kniha je dost depresivní, stejně tak postavy ale to je asi pochopitelné vzhledem k tématu.
Konec byl celkem smutný.
- Vlastně ani nedokážu říct jestli se mi kniha líbila nebo ne. Nenadchne ani neurazí, nic co byste chtěli číst ještě jednou.