Špalíček veršů a pohádek přehled
František Hrubín
Soubor pohádek, básniček a říkanek příjemně ilustrovaných Jiřím Trnkou v 6. vydání z roku 1988.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špalíček veršů a pohádek. Přihlašte se a napište ho.
Přidávám se k té vlně nadšení všech zdejších komentářů. Díky spojení geniálního textu Františka Hrubína se stejně geniálními ilustracemi Jiřího Trnky zde máme k dispozici absolutně nejlepší dětskou knihu.
Čtyři osobní zkušenosti:
1. Již v časném školním věku krátce poté, co jsem se naučil číst, jsem byl uchvácen Pohádkou o Květušce.
2. V pokročilejším dětském věku jsem s pomocí zdejšího excelentního výběru a převyprávění nahlédl do Pohádek z Tisíce a jedné noci.
3. S tříletou vnučkou si spolu vyprávíme Červenou Karkulku tak, že ona vypráví Karkulku a já vlka.
4. U této knihy jsem dal palec nahoru všem zdejším komentářům. A když jsem si jednoho z nich (Damato 12.2.2018.) přečetl, že to děti nebavilo, přistihl jsem se při myšlence, že jsem moc, opravdu moc rád, že patřím ke generaci, pro kterou tato kniha znamená to, co jsem napsal výše - že se jedná o absolutně nejlepší dětskou knihu.
Špalíček veršů a pohádek jsme doma neměli, za to moje nejlepší kamarádka ano :-) . Prohlížely a četly společně, krásná vzpomínka.
Koupila jsem ho až mým dětem, četli a učili jsme se říkanky a básničky.
A je to opravdu klenot.
Kniha Špalíček veršů a pohádek v seznamech
pohádky pro děti pro nejmenší poezie poezie pro děti
1966 | Romance pro křídlovku |
1978 | Špalíček veršů a pohádek |
1958 | Pohádky z tisíce a jedné noci |
1965 | Dvakrát sedm pohádek |
1990 | Dětem |
Při svém knižním výletu do dětství nemohu v žádném případě vynechat kouzelný svět Špalíčku.
Všechno krásně vystihl v komentáři Legens. Kniha je u nás už třetí generaci. Já ji milovala a protože byla pro mě tehdy moc těžká, ležela jsem na břiše a nejdřív si prohlížela obrázky a později četla.
"Čtením" mých synů doznala značné úhony, ale naštěsti je můj bývalý spolužák knihař a Špalíček se vrátil do knihovny jako nový.
Teď si čteme s vnučkami hlavně básničky a stejně jako Legens střídáme role. Je úžasné, jak rychle se je učí nazpaměť, dobře artikulují a obě zvládly zpropadené R a Ř.
Mohu jen doufat, že i jejich děti budou tuhle knihu milovat a zůstane v naší rodině.
I pro mě je to totiž nejkrásnější dětská kniha.
PS : Teď u nás "letí" nekonečná básnička Gorila od Josefa Kainara, holky se střidají až mě z toho brní hlava. Já vím, že to sem nepatří, ale doporučuji na procvičování R.