Spalovač mrtvol přehled

Spalovač mrtvol
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543979/bmid_spalovac-mrtvol.jpg 4 4750 4750

Příběh Spalovač mrtvol o pražském zaměstnanci krematoria Karlu Kopfrkinglovi, který je často označován jako psychologický horor, se odehrává v období nástupu nacismu. Karel Kopfrkingl je slušný občan, vzorný otec a manžel, představuje se jako osoba jemná a útlocitná, a často nezapomene zmínit, že je abstinent a nekouří. Svou manželku oslovuje Lakmé, svou kočku nazývá čarokrásná, mnohokrát je zmíněno, že hovoří s úsměvem. Co se však skrývá v charakteru tohoto na první dojem „ušlechtilého“ člověka? Autor postupně, bravurním stylem plným ironie a černého humoru, odhaluje zrůdnou přeměnu a patologické jednání Karla Koprfkingla, který je fascinován smrtí a touhou, jak nebožtíkům ulehčit od tíhy jejich osudu a kremací je vysvobodit z jejich pozemského života. Příběh je metaforou k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení v průběhu okupace a nacismu.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spalovač mrtvol. Přihlašte se a napište ho.

Moncele
včera 5 z 5

Přiznávám se, že film s Rudolfem Hrušínským jsem, až na nějaké ukázky, snad nikdy neviděla, což určitě napravím. Zlákala mě ale audiokniha namluvená Lukášem Hlavicou. Zpočátku mě trošku rušila určitá repetitivnost textu, ale i to mělo svůj účel. Nelze než souhlasit s komentáři ostatních čtenářů, že jde o studii pokřiveného a narcistního člověka v podmínkách hrůzné ideologie. Doufám, že je to v dnešní době na střední škole povinná četba, protože tohle by si měl přečíst každý...

Okoslav
předevčírem 5 z 5

Popravdě jsem to nečekala, protože film Spalovač mrtvol je top tier, ale... knížka je ještě mnohem lepší. Ostatní komentáře už to podstatné shrnuly, takže místo toho vypíchnu dvě věci, které moc často nezaznívají: Spalovač mrtvol je ukázková psychologická studie narcistní osobnosti (zesílená kontextem doby) a pan Kopfrkingl je ukázkový nespolehlivý vypravěč. Myslete na to, až budete číst, a buďte u toho fakt pozorní (protože Fuks je v psaní maximálně úsporný).

martianekk
18.12.2024 3.5 z 5

Spalovač mrtvol je novela Ladislava Fukse. Jedná se o hororovou černou komedii a musím uznat, že je hodně “hustá “. Film je díky Rudolfu Hrušínskému nezapomenutelný.

Nové eknihy zdarma (únor)

04.02.2020

Knižní novinky (22. - 31. 1.)

21.01.2013

"Z prachu jsme vzešli, prach jsme a v prach se obrátíme. Před námi je tma a po nás je tma, ten život je jen chvilka mezi dvojím temným nekonečnem."

Kniha Spalovač mrtvol v seznamech

v Přečtených7 786x