Spartan přehled
Jeff O'Connell , Joe De Sena
Kniha je manuálem pro život spartana; průvodce životním stylem, který vás posune ze zóny pohodlí do zóny boje. Představuje jednoduchou filozofii, ze které se zrodil Spartan Race a kterou nyní využívají miliony lidí na tratích závodu: stanovte si cíl, pusťte se do práce a dotáhněte to do konce.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2015 , BizBooksOriginální název:
Spartan Up!, 2014
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Spartan. Přihlašte se a napište ho.
![Peleus Peleus](https://www.databazeknih.cz/img/users/66_/66908/m_peleus-I0R.jpg?v=1541069614)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Mám vám vnitřní nechuť k přílišnému upínání se k modlám. Ačkoli samotné závody Spartan nemohu než obdivovat (obzvláště propagaci), nesouzním s idealizací antických Sparťanů.
Kromě střídmosti, odvahy, loajality apod., šlo také o militarismus, společenskou segregaci, potlačení role jednotlivce ve prospěch celku, kruté tresty za neposlušnost a další zábavnosti těžko slučitelné s dnešním pojetím demokratické společnosti. Tohle však nechceme, ne? Tak jaképak nadšené "Arů!" (navíc je na hlavu, že se v českém textu neustále píše anglicky, tedy Aroo!)?!
Jenomže existuje množství lidí, kteří se hrdě hlásí do Spartan race komunity a podle mě to s celou myšlenkou funguje asi jako s náboženstvím, tj. většina věří na existenci čehosi nás přesahujícího, akorát se "to" zdráhá označovat slovem "Bůh". Jinými slovy, sport je sport, zbytek je hezký, leč povrchní, příběh kolem.
Toliko k mému krátkému zamyšlení. Pokud ale vezmeme závody jako celek, jedná se o skvělou myšlenku, kterou autor v knize neustále propaguje, až je to otravné. Stejně tak se pokouší otevírat oči ohledně stravování a jakémusi psychickému zocelování mysli. Škoda jen, že se neopomíná pochválit a poukázat na svoje dětství v mafiánském prostředí, kteréžto z něj udělalo "pravého muže".
Takže ano, jste-li sportem a cvičením nepolíbení a máte chuť si takhle v létě namotivovat k tomu určenou literaturou, klidně sáhněte po Spartanu. Je tam příběh jednoho muže a jeho úspěchu, hodně úvah o Sparťanech, nabádání ke zdravějšímu životnímu stylu plus reklama na překážkové závody. Jestliže vám nejsou neznámou slova jako Predator race, Gladiator race, Myslív race, Bahňák, 360° Challenge apod., kašlete na knihu a jděte cvičit shyby či ručkování!
![antonin0999 antonin0999](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133070/m_133070-RCq.jpg?v=1526461956)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Nevím, jestli jsou všechny rady zmíněné v knize ty správné. Ty vedoucí k úspěchu. Ale zamyšlení nad nimi, stejně jako nad vyprávěnými příběhy jsou šancí pro změnu. Změnu k lepšímu. Přinejhorším místo Aroo na Áru.
Kniha Spartan v seznamech
v Mé knihovně | 20x |
Perfektní kniha pro každého závodníka Spartan race (i jiných závodů). Člověk se dozvídá o vzniku závodu, jeho historii a s odstupem času bohužel už lituje, že některé pasáže už nejsou pravdivé a samotný závod už se od původních záměrů díky komerci trochu odklonil a jde trochu jiným směrem než popisuje kniha. Každopádně kniha je skvěle napsaná, jsou zde pasáže, které dokážou člověka "nakopnout a odhodlat" něco se sebou dělat a nezůstat na gauči nebo ustrnout na jednom bodě.