Špion. A zrádce! přehled
Ben Macintyre
Oleg Gordijevskij, syn příslušníka a příslušnice KGB, produkt nejprestižnějších sovětských institucí, zároveň ovšem inteligentní a kultivovaný muž, byl v roce 1968 poprvé vyslán do ciziny a postupně se stal nejvyšším sovětským agentem v Londýně… jenže ve stejné době se propracoval k názoru, že komunismus je zločinný a nereformovatelný, a roku 1973 začal pracovat pro britskou službu MI6. Téměř deset let, prakticky až do konce studené války, pomáhal Gordievskij odhalovat sovětské špiony a mařit zpravodajské akce související se snahou sovětského vedení za každou cenu vyrovnat jaderný náskok Spojených států. MI6 tajila identitu svého nejkvalitnějšího zdroje s nesmírnou důkladností. Dokonce ani spojencům v CIA Angličané nikdy neprozradili nic, co by mohlo byť i jen vzdáleně naznačit Gordijevského jméno. Nakonec to paradoxně byla právě britská posedlost utajením svého agenta, jež zlákala CIA, aby k jeho určení nasadila celý tým vedený Aldrichem Amesem – jenž už delší dobu pracoval pro Sověty… Ben Macintyre rozehrává mezi Amerikou, Británií a Sovětským svazem sofistikovanou a napínavou špionážní hru, jež kulminuje filmovým útěkem Gordijevského z Moskvy v roce 1985. Stejně jako v nejlepších smyšlených špionážních románech zde čtenář proniká do hluboce utajeného světa, v němž vládnou jiná pravidla. Za chybu se platí krví a momentální rozhodnutí jediného člověka dokáže přehodit výhybku ke zcela odlišné budoucnosti celých národů a států. „Nejlepší špionážní příběh, jaký jsem kdy četl!“ – John Le Carré.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2019 , LedaOriginální název:
The Spy and the Traitor: The Greatest Espionage Story of the Cold War, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Špion. A zrádce!. Přihlašte se a napište ho.
Úžasně čtivé!
Pravdivý příběh vysokého důstojníka KGB, kterému fish & chips zachutnaly více než boršč. Z první ruky můžeme pozorovat přerod z mladého zapáleného špiona do nejcennějšího dvojitého agenta kterého kdy západ měl. Smělá operace PIMLICO je už jen třešničkou na dortu husarských kousků které MI6 za studené války provedla.
Tuhle knížku mi doporučil a půjčil jeden kamarád, a jsem mu vděčná. Kam se hrabou vymyšlené příběhy, popis útěku stál opravdu za to. Zajímavý byl Olegův vývoj, vývoj syna zapáleného soudruha z KGB, ovšem syna, který časem pochopil, že takovému režimu sloužit nechce. Zaujal mě i popis špionážní práce, často ve stylu vím , že víš, že jsem špion. A tomu, jak zásadní měl Gordijevskij vliv na nebojím se říct geopolitickou situaci, se mi až nechce věřit.
Jednoduše doporučuji.
Knižní novinky (48. týden)
24.11.2019
Kniha Špion. A zrádce! v seznamech
2008 | Dvojitý agent |
2019 | Špion. A zrádce! |
2014 | Špion mezi přáteli |
2013 | Operace Double Cross |
2015 | Military (BOX) |
Naozaj bravúrne napísané. Ku knihe som sa dostala náhodou, nevyhľadávam tento žáner a o studenej vojne som vedela len málo, ba priam nič. Ale toto sa číta naozaj dobre, človek sa občas aj zasmeje, a aj keď je jasné, ako to celé skončí, počas čítania som bola v neustálom napätí. Som z tohto príbehu nadšená a mám pocit, že viem o tajomstvo viac, ako ostatní ľudia v miestnosti, lebo tento príbeh poznám.