Ježíš, jak jsem ho neznal přehled
Philip Yancey
Každý člověk, který se někdy tázal po smyslu života, po existenci Boha a setkal se s osobou Ježíše, se ptal: „Vážně Bohu na nás záleží? Má vůbec Bůh zájem o utrpení tady na zemi?“ Philip Yancey ve své knize na tyto otázky odpovídá: Jestli tak mohu mluvit, Bůh „se naučil“, jak chutná život uvězněný na planetě Zemi. Ježíš poznal zármutek důvěrně, během krátkého, strastiplného života nedaleko prašných plání, kde se kdysi v bolestech svíjel Jób… V Ježíši se Bůh jakoby položil na pitevní stůl, rozpažený v pozici ukřižovaného, aby se dal k přezkoumání všem skeptikům, kteří kdy žili… Mám pocit, že všechny ty pokroucené teorie o Ježíši, které samovolně vznikaly už od chvíle, kdy zemřel, prostě jen potvrzují to nesmírné riziko, jaké Bůh podstoupil, když se položil na pitevní stůl – a dokonce se zdá, že to riziko vítá: „Prozkoumej mě. Vyzkoušj si mě. Rozhoduješ ty.“... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2002 , Návrat domůOriginální název:
The Jesus I Newer Knew
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ježíš, jak jsem ho neznal. Přihlašte se a napište ho.
Komu že je tato kniha určena? Možná každému, kdo k Bibli přistupuje s pochybnostmi či nedůvěrou, domnívající se třeba, že v ní najde jen upravenou propagaci. Víra však neznamená zaslepenou pobožnost, naopak musí nám dávat možnost odmítnout uvěřit, jinak to není víra. Pokud si tedy chcete udělat lepší obrázek o chlapíkovi, který přišel se slibem života v lásce a míru, pak vřele doporučuji právě knihu od Philipa Yanceyho. Díky tomu zjistíte, že Ježíš byl/je bláznivě volnomyšlenkářský, nezkrotný, jemný, tvořivý, milující zábavu a neustále trávící čas s nevěřícími ;)
Kniha Ježíš, jak jsem ho neznal v seznamech
2003 | Kde je Bůh, když to bolí? |
2001 | Nekončící milost |
2002 | Bible, kterou četl Ježíš |
2002 | Ježíš, jak jsem ho neznal |
2002 | Zklamán Bohem |
Najlepšia kniha o Ježišovi, akú som zatiaľ čítala. Iba málokedy sa v rámci duchovnej literatúry stretne čitateľ s autorom, ktorý je dostatočne fundovaný, vzdelaný, argumentačne podkutý a ochotný v mene hľadania Pravdy spochybňovať i to, čomu dosiaľ veril, ak sa to ukáže ako nefunkčné v rôznych zmysloch tohto slova. V tomto prípade to autor skúsil; na Ježiša sa pozerá z rôznych uhlov a aj čitateľovi tak pomáha pozrieť sa na Ježiša novým pohľadom, všimnúť si aspekty jeho života i povahy, na ktoré sa málokedy poukazuje, lepšie precítiť rôzne udalosti, ktorými si prešiel, i pochopiť učenie, ktoré hlásal.
Asi najlepšie na knihe je, že má čo povedať ortodoxnému veriacemu, ktorý má pocit, že o Ježišovi už čítal/počul všetko (podstatné), rovnako ako i hľadajúcemu človeku či agnostikovi, o celej škále čitateľstva medzitým nevraviac.