Srab přehled

Srab https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487646/bmid_srab-pFt-487646.jpeg 4 30 30

Román o šikaně a neschopnosti postavit se tyranům Všechno to byla jen hra a přiznaná póza: zhudebňování hororové tematiky, stylizování se do rolí násilníků a vrahů, nošení děsivých masek na pódiu. Dokud Ripper nevzal do ruky skutečnou zbraň a nezměnil falešné pozérství v realitu. Pod povrchem to totiž už dávno vřelo. Kdo je Ripper? Mladý kluk, který má holku, budoucnost a dobře fungující kapelu. Jenže má taky despotického bratrance, sebevědomí, které se nedá podlézt, jak je nízké, psychické problémy a obrovský vztek na někoho, kdo kdysi ublížil jeho přítelkyni. Srab je román o psychické šikaně, o neschopnosti vzdorovat, o nechuti přijmout sám sebe. Na první pohled jde o příběh jedné drsné kapely a jejích zvláštních členů: kromě nevyrovnaného Rippera jsou tu věčně zkouřený a otravný Gram, cholerik Manson a pohodář Jidáš. Ve skutečnosti však próza vypráví o násilí v jeho různých podobách — od toho groteskně přemrštěného až po to únavně všední.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srab. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Jidu
31.01.2024 4 z 5

Pane jo! Tohle byla emoční jízda. Autor nás zavede jak do hudebního světa plného alkoholu a všeho možného, tak do absolutně dysfunkčních vztahů, z kterých mi nebylo vůbec dobře. Zároveň ale vím, že tohle se děje dnes a denně.

Psychický nátlak na Rippera byl obrovský! Ponižování, zesměšňování, fyzická nadvláda, to vše musel zažít. A to si vybralo svoji daň.

Z nadaného hudebníka, který má před sebou nadějnou kariéru a celkově život, se stal vzteklý, smutný a pro některé lidi až zlý člověk.

Bylo těžké pozorovat, jak postupně zahazuje svůj potenciál na vše a rezignuje. Celý život mu někdo hustil do hlavy, že je méněcenný..a on tomu začal věřit. Až to vše bouchlo...

Autor opravdu neskutečně vykreslil psychickou tyranii, kterou Ripper prožíval. Úplně se ve mně vřela krev a chtěla jsem do knihy skočit a toho, budu slušná, prevíta proplesknout.

Jednu hvězdičku beru za slang. Chápu, že to chtěl autor udělat autentické, z hudební skupiny, ale přeci jenom to už bylo moc. Každý z členů kapely měl totiž něco .

Celkově knihu bez debat doporučuji. Je to velmi silné dílo.

Vlasta71
14.01.2024 4 z 5

Kniha je plná vulgarismů, které jsou na místě a bez nich by to nebylo ono. Ripp je mladý vysokoškolák, kterého celý život šikanuje jeho bratranec Manson. Jeho psychické problémy ho dostanou na samotný okraj společnosti. Nepomohou mu ani přátelé z kapely ani jeho přítelkyně.


nakavusterezou
08.01.2024 3 z 5

Oceňuji výběr tématu v knize - šikana, nízké sebevědomí a jeho dopad na život, toxické vztahy, smutek. Tohle jsou témata, o kterých by se mělo více mluvit.

Když pominu četnost sprostých slov, co se v knize objevily (bez nich by zas nepůsobil příběh tak, jak by měl), tak to byla jedna z těch slabších knih.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)

21.08.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srab v seznamech

v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce32x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech1x