Srdce z kamene přehled

Srdce z kamene
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309890/bmid_srdce-z-kamene-XN6-309890.jpg 4 77 77

Píše se rok 1938. Dokonalé léto na idylickém řeckém ostrově Lefkada pro tři mladé lidi, kteří si nenechávají kazit náladu výbušnou politickou situací v Evropě. Peter přijíždí z Německa navštívit svého otce, který tu provádí archeologické vykopávky, a naváže úzký přátelský vztah se dvěma zdejšími mladými rodáky, mladíkem Andreasem a dívkou Eleni. Svět ale neodvratně sklouzává do konfliktu. Všichni tři si však přísahají, že se znovu setkají jako přátelé. V roce 1943 ale do ráje u Jónského moře dorazí v plné síle válka…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Hearts of Stone , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce z kamene. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (28)

marco026
28.09.2023 2 z 5

Príbeh je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny a autor v ňom vykresľuje osudy troch mladých ľudí, z ktorých sa pred vojnou na gréckom ostrove Lefkada stali veľmi dobrí priatelia. Ešte pred vypuknutím celosvetového konfliktu si navzájom sľúbia, že sa jedného dňa znova stretnú. Pretrvá ich priateľstvo aj počas vojny, keď jeden z nich stojí na strane Nemecka?

Počul som, že Simon Scarrow má výborné romány z obdobia starovekého Ríma, no napriek tomu som si ako prvú knihu od neho vybral Srdce z kamene, pretože tematiku druhej svetovej vojny mám radšej. Kniha mi však vôbec nesadla a teraz ľutujem, že som si neobstaral dielo Pod znakem orla, na ktorého boli tak výborné ohlasy. Príbeh odohrávajúci sa na gréckom ostrove Lefkada má za mňa nezaujímavé postavy a otravný spôsob rozprávania. Sú tu v podstate dve dejové linky, kde jedna sa odohráva v prítomnosti a druhá v minulosti. Potom tá v minulosti je rozprávaná ešte z pohľadu dvoch postáv. Očakával som, že odboj proti Talianom a Nemcom bude oveľa lepšie vykreslený a na tom bude celý príbeh stáť, ale bohužiaľ tomu tak nebolo. Respektíve činnosť odboja tu popísaná je, ale v rámci historického románu je to slabota. Dej sa namiesto toho sústredí na to ako sa so svojimi osudmi vyrovnávajú hlavné postavy, čo by bolo celkom fajn, no vzhľadom k tomu, že mi tieto postavy prišli nesympatické a dialógy boli veľmi slabé, tak tu v podstate nebolo pre mňa nič zaujímavého.

Knihu som čítal snáď dva mesiac a veľa krát som mal chuť ju vôbec nedočítať, čo tiež dokazuje, že ma toto dielo od Simona Scarrowa takmer vôbec nebavilo. Musím pochváliť aspoň dobre vykreslené prostredie gréckych ostrovov.

soukroma
05.12.2021 3 z 5

Zajímavé místo a doba, příběh ale dost prvoplánový a nevyrovnaný: autor je zvyklý na popisy bitevních scén, tady si nenechal ujit dvě tři příležitosti v malém (ponorka útočící na italský konvoj, boje na Lefkadě), ale zbylý příběh je taková limonáda z mnoha nevýrazných ingrediencí (romantika, výcvik pro SZO v Egyptě, zapomenutá německá posádka na Alderney).
Místní odbojářka, na kterou si myslí jak místní kluk, který odešel do armády a byl posléze vyškolen Brity pro zvláštní operace, tak německý kluk, který samozřejmě také nastoupil do armády, ale nepřítele. A do toho ještě jeden trochu starší echt nacistický důstojník. Ti všichni se znali těsně před válkou a za války se, ne tak úplně náhodou, sejdou opět na Lefkadě, ale v době tvrdé německé okupace a neméně urputnému místnímu odboji. Pozadí se navíc nedozvídáme jako v plynulém příběhu, ale až v novém miléniu, ze vzpomínek již zestárlé dívčiny z odboje, žijící ale skoro celý život už v Británii.
Styl i rámec je tuctový, romantika nucená, spousta balastu, navíc pokus o dobrodružný thriller o ztraceném Odysseově hrobě (slaboučká epizoda). Četla jsem hodně dlouho a skoro jsem to nemohla dočíst. Rozhodně autorovi Orli jsou čtivější, chlapská historická válečná dramata mu jdou líp.
Nicméně jsem se alespoň trochu poučila o situaci Řecka za druhé světové války, na což by ale skoro stačil doslov, příběh to nijak zvlášť neobohatil.

Pozn.: už dvě mapky v úvodu byly doslova nanic.


helenkan
12.08.2021 3 z 5

Zase jsem si rozšířila vědomosti. O tom jak se bojovalo v Řecku jsem četla teď poprvé. Docela zajímavý příběh. Jen detaily bitev mě (jako laikovi) zrovna moc nebavily. Při představě, že vlezu do ponorky mě jímala hrůza. Ale jinak dobrý a poučný čtení.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srdce z kamene v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě20x
v Doporučených9x
v Knihotéce87x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

válečné romány

Autorovy další knížky

Simon Scarrow
britská, 1962
2010  87%Pod znakem orla
2011  89%Orel na lovu
2012  90%Orlova kořist
2010  88%Vítězství orla
2014  88%Gladiátor