Srdce znavené přehled

Srdce znavené
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260266/bmid_srdce-znaveni-T7U-260266.jpg 4 1 1

Román. Samostatným pokračováním této knihy je „Madonna spacích vozů“.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Josef R. Vilímek

Mon coeur au ralenti, 1924

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce znavené. Přihlašte se a napište ho.

switch.man
27.01.2020 4 z 5

Potřeboval jsem něco zcela odlišného po trilogii Vzpomínka na Zemi. Přehodit výhybku na úplně jinou kolej úplně jiného nádraží, v úplně jiném městě a v úplně jiném místě časové osy... A tenhle (snad) první díl nejspíše nesouvisející trilogie mi spadl do klína skoro sám.
Už když jsem viděl krásné desky, sympatický formát, elegantní sazbu a zajímavou předsádku - věděl jsem, že si čtení knihy jako takové budu užívat každou stránku. Tohle na starých knihách (1926) prostě miluji!

K této knize jsem se dostal oklikou o poloměru astronomické jednotky. Ve zkratce: dokument o Orient expressu - kniha Madonna spacích vozů - Dekobryho "trilogie" - Srdce znavené.

Román z 20. let minulého století. New York, bohatství, bída, prohybice, high society, opium, Paříž, Vídeň. Co se týče zápletky, je svým způsobem i zajímavá.. Jsou zde tajemství, intriky, románky, láska i zklamání, asi vše, co k románu patří? To vše v romantickém hávu pro mne velmi přitažlivé doby 20. let.. Například noční párty na střeše mrakodrapu se zahradou, hraje dobový jazzband, všude okolo světla mrakodrapů, ruch velkoměsta, elegantní ladys and gentlemans s cocktaily v ruce... Na východě začíná obzor ztrácet inkoustovou čerň, vlahý letní větřík s vůní velkoměsta a Hudsonu... To jsou kouzelné obrazy. Úsměvný je i popis amerického zobchodování a zpeněžení všeho očima starosvětského Evropana.
Už tak kouzelná není sympatie některých postav k dění v tehdejší Itálii. Autor v době psaní románu ještě netuší, do jakých krajností bude tamější vůdčí ideologie naplňována...(ale tušil to třebas antisemita Henry Ford, americký hrdina doby?)

Kniha Srdce znavené v seznamech