Srdeční záležitost přehled
Gilles Legardinier
Středoškolská léta nás formují pro celý život: v dobrém, ve zlém, ve všem. Pokud bychom chtěli najít ukázkový příklad šťastné holky, našli bychom ho v Camille. Studuje poslední ročník gymnázia na malém městě, je obklopena partou nerozlučných kamarádů, se kterými se zná už od školky, a jako všichni lidé jejího věku si klade spoustu otázek o životě, lásce a přátelství. S blížící se maturitou se dny začínají plnit starostmi s učením, profesory a rodiči. Camille ale brzy přijde na to, že skutečné problémy vypadají docela jinak: nedlouho před maturitou zjistí, že její nejlepší kamarádka Lea trpí nevyléčitelnou nemocí. Je to šok. Co teď? Přijmout krutou pravdu, anebo se držet naděje na zázrak? I přes tíhu situace a vlastní strach se Camille a ostatní spolužáci snaží být Lee oporou, tráví s ní čas a především dělají všechno pro to, aby byla Lea šťastná a spokojená. Před krutou diagnózou se ale jen tak utéct nedá a nikdo vlastně neví, kolik času Lee zbývá. A tak je nutné nepromarnit ani minute, užívat života a vytvářet sin a Leu jen ty nejlepší vzpomínky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2016 , DominoOriginální název:
Et soudain tout change
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdeční záležitost. Přihlašte se a napište ho.
Tohle vám je tak zvláštní kniha.
Ze začátku jsem byla při čtení nešťastná. Vůbec jsem se nemohla začíst. Přišlo mi to celé dětské a hodně naivní. Říkala jsem si, jak mám zase smůlu na výběr knihy.
Ale nakonec jsem byla tak mile překvapená.
Stal se z toho docela vážný příběh, který ale neztratil ten pohled na svět dětskýma očima.
V knize se řeší docela zajímavá témata života, smrti a podobně. Je to celkem kniha k zamyšlení.
A já byla po dočtení dojmuta a knihu můžu určitě jen doporučit.
Jedná se o young adult knihu, kde hlavním hrdinům je kolem osmnácti let a mají před sebou maturitu. Rozhodně se ale nejedná o hloupoučký příběh s bandou puberťáků, která vlastně ještě neví, co se sebou. Neví, zažívají první lásky, trápí se svým vzhledem a hádky s rodiči, bojí se zkoušky dospělosti. A pak se dozví, že spolužačka je vážně nemocná a šance na uzdravení jsou téměř nulové.
Několikrát mi během čtení bylo úzko, chtělo se mi plakat a do postav jsem se vcítila. Autor s emocemi zvládl pracovat výborně, opravdu nádherně napsaná kniha, která chytne za srdce a ukrojí trošku z duše.
Aby to ale nebylo jen o smutku a slzách, Lea poslední dny trávila tak, aby si je užila se svými nejbližšími, nevzdala se, i když věděla, že umírá. Užívala si, smála se, postavy sršely vtipem a nadhledem, i když to bylo těžké. Tohle je za mě jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla a těším se, až se k autorovi opět dostanu.
Kniha Srdeční záležitost v seznamech
2012 | Zítra začnu nový život! |
2014 | Všechno je jinak! |
2015 | Tentokrát to vyjde! |
2016 | Srdeční záležitost |
Kniha zařazená do kategorie "mladí věkem", ale najdou se v ní i rodiče, prarodiče, zkrátka všichni, kteří nezapomněli "být mladí" v jakémkoliv věku. Kniha o životě, lásce, lidské soudržnosti, odvaze, pochybnostech, strachu i smrti, to vše podané očima dívky těsně před maturitou