Srpny (2024) | Databáze knih

Srpny přehled

Srpny
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533886/bmid_srpny-65ea09c8d406b.png 4 915 915

KAM AŽ JSME SCHOPNI KVŮLI TOMU DRUHÉMU ZAJÍT? Daniela vyrůstá v rodině, kde ji místo lidí objímají úzkosti. Ty přicházejí s podivnou pravidelností každý srpen. Slunečné dny pro ni nejsou příjemné, nýbrž bolestivé. Když pak na univerzitě potká Štěpána, myslí si, že svým nepříjemným létům konečně unikne. Netuší však, že téhle minulosti se utéct nedá.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srpny. Přihlašte se a napište ho.

Werčíík
20.02.2025 4 z 5

(SPOILER) Jak normálně píšu, že bych knihu zkrátila, tady bych potřebovala aspoň 50 stránek navíc, aby Daniela dostála nějakého aspoň částečného šťastného konce. Jak nám to autor mohl udělat, že Danielu nechal v takové situaci? Jinak zajímavé téma a psané naprosto nádherným jazykem, autor použil opravdu neotřelá přirovnání a každou větu bylo radost číst.

EvikU.
13.02.2025 5 z 5

Na tak málo stran trefně vystižené pocity dospělé ženy Daniely. Dětství prožila v úzkosti vlivem chování matky. Hlavně v srpnu, protože matka pracuje jako učitelka a na své “domácí násilí “ vůči rodině má dostatek času.

Dělá to ale rafinovaně. Zatímco u Daniely je to psychické strádání, její sestru týrá fyzicky. Ale vždy to má udělané tak, aby to vypadalo jako výchova. Už i samotná Daniela někdy neví, jestli nemá moc bujnou fantazii. Protože její sestra ani otec nic nevidí, nechtějí ji poslouchat.

Matka manipulátorka onemocní na srdce a i po smrti dokáže ovlivnit, jak se Daniela cítí, protože Danda je za její smrt vděčná. Pocity přejdou v pocity viny. Na vysoké škole si najde vztah. Se Štěpánem se bude mít dobře. No chvíli ano. Jenže jak už to tak bývá, děti si nevědomky hledají stejné tipy jako jsou rodiče. Ze Štěpána se po čase vyklube ještě větší manipulátor než byla její matka.

Skvěle napsaný román,  kdy manipulátor dokáže tak dokonale po malých částech vložit do hlavy druhého svojí pravdu, že o sobě začnou pochybovat. Přestanou si věřit a jsou zcela závislé na manipulátorovi. Vymanit se z jeho vlivu je nemožné. Určitě doporučuji

Mishka_a7
12.02.2025 4 z 5

Smutný příběh, který se četl skvěle.

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)

02.09.2024

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Kniha Srpny v seznamech

v Přečtených1 174x