Staletí kolem nás: Přehled stavebních slohů přehled
Jaroslav Herout
Přehled vývoje stavebních slohů na našem území od románského až do období české moderní architektury (Kotěra, Plečnik, Gočár). Bohatý obrazový materiál, nákresy stavebních prvků, fotodokumentace, jmenný a věcný rejstřík.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staletí kolem nás: Přehled stavebních slohů. Přihlašte se a napište ho.
V podstatě základní a víceméně taky jediná přehledná publikace, věnující se architektonickým prvkům atp. Určena je asi zaujatým laikům či studentům prvních ročníků vysokých škol (klasicky dějin umění či architektura). Rozhodně ji užijí i humanitně orientovaní gymnasisté atp. Rozhodně není bez chyb, není v ní vše, vůbec se nevěnuje například historické barevnosti, neobsahuje přesné datace, terminologie je v ní hodně zjednodušená atp. Pro skutečnou práci s historickou architekturou (klasicky pro stavebněhistorický průzkum, restaurátorské průzkumy architektury atp) by ale bylo vhodné mít práci o poznání podrobnější. Nic lepšího ale v češtině nemáme, takže díky za ni! Celkový dojem: 65%
Kniha Staletí kolem nás: Přehled stavebních slohů v seznamech
architektura příručky populárně-naučné publikace dějiny architektury architektonické památky přehledy stavební slohy
1970 | Staletí kolem nás: Přehled stavebních slohů |
2000 | Slabikář návštěvníků památek |
1975 | Naše stavební památky |
1986 | Jak poznávat kulturní památky |
1972 | Prahou deseti staletí |
Ze všech dostupných knih, kterým jsem se dostala, tato kniha opravdu představuje nejvíce přehledný a dostupný seznam architektonických prvků ve schématech potřebných pro studia na vysoké školy a jejich přijímací zkoušky. Ikdyž je právě starší, doporučuji všem právě tuto.