Star Wars: Vader / Stíny a tajemství přehled

Star Wars: Vader / Stíny a tajemství
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498998/bmid_star-wars-vader-stiny-a-tajemstvi-wyF-498998.jpg 4 101 101

Star Wars - Darth Vader série

1. díl >

Star Wars (2015) série

2. díl

Darth Vader, vykonavatel císařovy vůle, věrně slouží svému pánu. Potom však dojde k nečekanému útoku rebelů, kteří zasadí osudový úder Hvězdě smrti, mocné zbrani, na kterou císař nejvíce spoléhá. Hrozí, že galaxie se propadne do chaosu. Vader, osobně zodpovědný za tuto katastrofu, klesl v císařových očích a odvetou proti rebelům je pověřen velkogenerál Tagge. Nikdo ale netuší, že i Vader má své záměry. K jejich naplnění však potřebuje vlastní soukromou jednotku, a tak se obrátí na svéráznou archeoložku, doktorku Aphru, a vydá se s ní znovu na planetu Geonosis.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Star Wars - Darth Vader: Vader, Shadows and Secrets , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Star Wars: Vader / Stíny a tajemství. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (23)

puczmeloun
24.01.2024 3 z 5

Je to krásně nakreslené a při čtení jsem měl opravdovou radost si stránky, panely i detaily prohlížet. Užíval jsem si nové planety, lodě i využití starých známých lokací, ras a postav. Bohužel oproti předchozímu dvou-dílu "Skywalker útočí - Zúčtování na Pašeráckém měsíci" ubývá srozumitelnosti a lineárnosti příběhu a naopak přibývá odkazů na už velmi rozsáhlý vesmír Star Wars. Tedy pokud zná člověk jen filmy, může ho překvapit, že některé - a to i velmi významné celoplanetární - události už se staly dříve "někde jinde" a autor komiksu počítá s tím, že to víte. A jde o velmi proměnlivou směs od kreslených (dětských) seriálů i některé z knih, stejně jako důležité akce i drobné detaily (planetární genocida, skupina bojových droidů nebo postava). Může se tak stát, že příběh nějak začne, pokračuje odkazem na předchozí komiks Skywalker útočí, přeskočí tam zmíněnou událost, pokračuje na jiném místě a odkáže na jinou dříve vydanou knihu nebo seriál. A pak zase pokračuje jinde a jinak. Toto "přeskakování" se pak výrazně zmenší ve druhé části věnované Stínům a tajemstvím, které je příběhově mnohem povedenější, i tam se ale na sebe vrší další množství nových planet, jejich měsíců a všelikerých jmen. Otevřený internetový prohlížeč (díky moc autorům Wookieepedia) nebo podrobná znalost vesmíru Star Wars je tady rozhodně nutná. Je to tak krásně zpracovaný komiks pro čtení, ale někdy nesmyslný na pochopení. Přesto díky kresbě je velká radost ho číst a k některým stránkám se i opakovaně vracet.

PS: Spojení R2-D2 a C-3PO s vražedným virem z červenotrpaslíkovského dílu Karanténa je k popukání a moc mě bavil :)
"RIMMER: Pan Filuta se teď moc zlobí. Neměli jste mu utéct. Co s nimi teď uděláme, pane Filuto?
PAN FILUTA špitá něco RIMMEROVI do ucha.
RIMMER: Ale to by asi nešlo! Kdo by to pak uklízel?"
(A teď si tuhle výměnu představte mezi dvěma droidy.)

Norri
21.01.2024 4 z 5

Darth Vader už nemá důvěru. Císař jej viní ze ztráty Hvězdy smrti a zbavil ho velení imperiální armádě. Celkově dostává solidní čočku. Nejenom že s ním císař zachází jako s malým fakanem, ale navíc se nově musí zodpovídat velkogenerálovi Taggemu. Vader už si ale začíná rozjíždět vlastní plány a nebojí se jít na velmi tenký led. Setkal se totiž s rebelem, který zničil Hvězdu smrti a který dostal od Obi-Wana Kenobiho jeho vlastní starý světelný meč. Stůj co stůj musí zjistit, co je ten chlapec zač. I když při tom bude muset jít proti rozkazům a zájmům impéria.

Bude potřebovat finance, informace a soukromou armádu. Proto úkoluje lovce lidí a najímá si doktorku Aphru. A právě linka s Aphrou je parádní jízda. Už jsem o této archeoložce slyšel, že prý jsou její příběhy fajn, ale tak nějak jsem očekával, že to je kladná postava. Chyba lávky! Aphra je úžasně nemorální a zvrácená a skvěle doplňuje Vadera. Jsou tu dokonce i zlé protějšky C3PO a R2D2. Úplná cukrárna pro fanoušky temné strany. Je zábavné sledovat dobrodružství záporáků. Je zajímavé vidět Vadera, který najednou není na vrcholu potravního řetězce, jak musí maskovat své akce před svými kolegy a nadřízenými. Pořád je extrémně nebezpečný, ale už není nedotknutelný.

Kresba je perfektní. Není v ní místo pro nějaký výraznější autorský osobitý projev. Je precizní a čistá. A přesně takovou od této série očekávám. Vyprávěním navazuje na filmy, doplňuje je, a tak jsem rád, když navazuje i vizuál.


PastorMal13
18.01.2024 4 z 5

Musím se přiznat, že tohle je moje první knižní seznámení se světem Star Wars. Ze začátku jsem znal jen asi čtyři postavy, ale naštěstí si komiks může užít i neználek SW universa jako já, takže větší znalost světa naštěstí není potřeba. Je to první díl Vaderovy triologie, takže tempo je zprvu pomalejší, což ale nevadí. Z nových postav mě nejvíce bavil inspektor Thanoth.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Star Wars: Vader / Stíny a tajemství v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených115x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených11x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit14x
v dalších seznamech3x