Staré americké civilizace přehled
Friedrich C. Katz
Historie amerického kontinentu, zejména tedy Jižní Ameriky, je i přes půl milénia od jeho objevení obestřžena stále řadou záhad a otazníků. Moderní věda dosud nedokázala uspokojivě vysvětlit vznik a zánik amerických kultur, které na jedné straně měly obdivohodné astronomické a matematické znalosti, na druhé straně žila společnost v podstatě na úrovni doby kamenné. Jak dokázali vybudovat ohromující stavby v nepřístupných místech velehor, nebo naopak v nehostinných tropických pralesech. Kdo vůbec byli, odkud přišli. Kniha předního světového odborníka na dějiny Latinské Ameriky se snaží fundovaně , přesto docela srozumitelně odpovědět na řadu těchto a podobných otázek a přehlednou formou nás seznamuje s vývojem jednotlivých starých indiánských kultur. Závěrem je bohatá bibliografie k dané problematice pro případné záíjemce o detailnější informace.... celý text
Literatura naučná Historie
Vydáno: 1989 , OdeonOriginální název:
Vorkolumbische Kulturen. Die grossen Reiche des alten Amerika, 1975
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré americké civilizace. Přihlašte se a napište ho.
Velmi poučné a zajímavé čtení, jedna z mála knih o středoamerických civilizacích, která není plná obrázků a není pro děti.
Velice povedená naučná kniha jež osvětlí vývoj osídlení a vzniku říší na Americké půdě. Kniha je již mírně zastaralá, mnoho položených otázek je zde nevysvětlených. Pro počátek hlubšího studia historie mezoameriky a andské planiny však ideální.
Kniha Staré americké civilizace v seznamech
historie, dějiny Indiáni Mayové Jižní Amerika Inkové Aztékové Toltékové dobývání, dobyvatelé dějiny USA Olmékové
Hlavní slabinou knížky je její stáří, napsána byla již v roce 1975, takže na některé nezodpovězené otázky by dnes již byla schopná odpovědět. Druhou slabinou je nižší kvalita fotek (hlavně u zobrazení míst, archeologické nálezy jsou vyfocené lépe). I přesto bych knížku k přečtení určitě doporučil. Americká společenství zachycuje v celé jejich komplexnosti (politické uspořádaní, vrstvy ve společnosti, války, náboženství, kultura, vztahy s okolím, obchod…) a na případné otázky poskytuje více odpovědí (teorií), nehlásá tedy "jedinou" platnou pravdu, uvede i ty, které se ukázaly jako mylné a zároveň zdůvodní proč se jejich pravdivost nepotvrdila. Hodně zajímavé je srovnání Inků a Aztéků, vybudovali obrovské říše, ale velmi se od sebe lišili. Informací knížka obsahuje opravdu velké množství, celkově bych hodnotil 90 %.