Staré pověsti české přehled

Staré pověsti české
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/348161/bmid_stare-povesti-ceske-v4x-348161.jpg 4 1863 1863

Knížka od samotného prvního vydání v roce 1894 patří do zlatého fondu české literatury a její znalost patří k základnímu vzdělání. Jirásek tu sebral a beletristicky zpracoval nejznámější české pověsti. Soubor pověstí o praotci Čechovi, Krokovi, Libuši, Bivojovi, Horymírovi včetně novějších pověsti o Žižkovi, Kozinovi, Jánošíkovi. Jirásek čerpal pro své populární dílo pro mládež z Kosmase, Dali­mila, Václava Hájka z Libočan.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré pověsti české. Přihlašte se a napište ho.

Slezadav
včera 2 z 5

Známá školní klasika povinné četby. Začal jsem číst se synem, ale vydržel jen zhruba první třetinu, zbytek už jsem dočítal sám. K Jiráskovi jsem měl odpor už od školních let a znovupřečtení pověstí mě v něm jen utvrdilo.
Začnu tím pozitivním a to jsou klasické pohanské pověsti z nejstarších dob. O Čechovi, Krokovi a jeho dcerách. Přestože z drtivé většiny zřejmě smyšlené, příběhy jsou to pěkné.
Horší už je to s pozdějšími pověstmi z období křesťanství. Většinou ne tolik zajímavé, silně adorující vybrané postavy historii, zejména Karla IV.
Nejhorší je ovšem archaický a velmi nepřístupný styl prózy. To je hlavní důvod proč tahle kniha spoustě dětí jen znechucuje literaturu. Pokud je cílem seznámit mladší čtenáře s českými pověstmi, doporučil bych nějaké převyprávění do srozumitelnější podoby. Tohle dílo je z literárního hlediska zajímavé možná tak náhledem do obrozeneckých nálad a silného nacionalismu konce 19. století. Pro základní školy podle mého názoru silně nevhodné.
I jako dospělému čtenáři se mi Staré pověsti české četly velice špatně. Spousta z nich byla napsána zcela nekriticky k historickým postavám. Spousta z nich zcela účelově vyzvihuje český národ a to až tolik, že je čtení nepříjemné. Svým stylem tohle dílo patří už jednoznačně minulosti. Dávám 2*.

andrew8woods
předevčírem 2.5 z 5

Pověsti mám hodně rád, ale tuto knihu jsem vlastně nikdy nečetl. No, měl jsem u toho zůstat. Většina příběhů z druhé poloviny knihy mě vůbec nebavila a začátek taky nebyl zrovna dokonalý, ale asi hlavně kvůli znalosti pověstí se daly číst. Občas mi to připadalo nelogické (někdo bojuje s drakem, ale potom se bojí lva?)
Upřímně myslím, že by si někdo měl dát tu práci a "naše" pověsti nějak přepsat...

p.stranska
30.01.2025 3 z 5

Audiokniha Čro. Jsem ráda, že jsem to poslechla, protože přečíst to by asi bylo dost otravné. Ale je dobře, že mám aspoň nějaké povědomí, co ten Jirásek vlastně sepsal, protože ze školy jsem si pamatovala jen pár příběhů.

Den za dnem, léto za létem, a nakonec smrt.

Den za dnem, léto za létem, a nakonec smrt. Někdy stojí dlouho při dveřích, až pojednou vkročí náhle, znenadání. Někdy však se ohlašuje, nežli života ukrátí.

Kniha Staré pověsti české v seznamech

v Přečtených3 554x
v Mé knihovně1 528x