Staré řecké báje a pověsti přehled
Eduard Petiška
![Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145541/bmid_stare-recke-baje-a-povesti-H81-145541.jpg?v=1583931854)
Dávné řecké báje a pověsti zrodila lidová fantazie starověkých Řeků v době, kdy lidé ještě neznali ani železný pluh. Vytvořil je génius slavného národa Helénů a obstály ve zkouškách tisíciletí. Jen těžko si lze představit kulturního člověka, který by nevěděl, kdo byli Herkules nebo Prométheus, Afrodita či Europa, Kyklopové, Sirény, Múzy nebo hromovládný Zeus. Výběr z těchto bájí a pověstí zpracoval na počátku druhé poloviny minulého století spisovatel Eduard Petiška a čtenáři si knihu, napsanou velmi moderně, ale přitom s velkou úctou k tradici, oblíbili hlavně pro její poutavost a svěžest.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré řecké báje a pověsti. Přihlašte se a napište ho.
![Kopretinka784 Kopretinka784](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/319982/m_kopretinka784-sM0.jpg?v=1646039391)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Díky výzvě jsem se podruhé v životě začetla do řeckých bájí a zavzpomínala na povinnou školní četbu, která mně vůbec nevadila. Už od dětství je totiž četba knih aktivitou, bez které si nedokážu svůj volný čas představit.
![Massek Massek](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/271893/m_massek-yk0.jpg?v=1643653841)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
"Ten zákaz nevydal Zeus, ale král," odpověděla srdnatě Antigone, "nemůže proto platit víc než láska a lidskost. Jsou zákony, které nepocházejí od kralů, a jsou důležitější a trvalejší."
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
Knižní novinky (37. týden)
08.09.2019
Kniha Staré řecké báje a pověsti v seznamech
v Přečtených | 4 415x |
v Mé knihovně | 1 204x |
pro děti pověsti česká literatura starověk bohové pro mládež řecká mytologie báje hrdinové dějiny pro děti a mládežAutorovy další knížky
2005 | ![]() |
1975 | ![]() |
1996 | ![]() |
1986 | ![]() |
1987 | ![]() |
Nezabudnuteľné a pútavé i po rokoch od povinného čítania. Bavilo ma to, samozrejme, niektoré príbehy zaujali viac, iné menej, ale celkovo je to bezpochyby hodnotné dielo, až by som sa odvážila tvrdiť, že v oblasti zahraničných bájí a povestí v našej slovenskej a českej literatúre stále neprekonané.