Staré řecké báje a pověsti přehled

Staré řecké báje a pověsti
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/538106/bmid_stare-recke-baje-a-povesti-663c93a850bf7.jpg 4 2468 2468

V kompletu pěti alb vychází téměř úplná kniha Eduarda Petišky Staré řecké báje a pověsti, která patří už řadu let k nejoblíbenějším pramenům přibližujícím široké veřejnosti a zejména mladé generaci antickou mytologii. O významu znalostí z tohoto oboru propochopení vývoje evropského a tedy i českého umění není sporu a právě proto je Petiškova kniha zařazena mezi tzv. doporučenou četbu na středních školách. Řecké báje nejsou ovšem jen zdrojem poučení, nabízejí také napínavé až strhující příběhy, které umocňuje dokonalá interpretace předních členů činohry ND Taťjany Medvecké, Františka Němce a Petra Pelzera!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Staré řecké báje a pověsti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (295)

toni-az
23.05.2024 3 z 5

Vzpomínám, že za dětských let se mi knížka fakt líbila. Nevím jestli se posunula doba nebo moje nároky, nicméně teď v dospělém věku mi přišla jaksi povrchní a místy celkem nudná. Představoval bych si trochu víc imerze do charakterů postav a do děje, bohužel charaktery postav jsou vykresleny v podstatě na úrovni ten je zlej a tenhle ne. Spíše než beletrie je to taková jakoby učebnice dějin, které se nestaly.

Zaujalo mě, že všechny postavy jsou králové či jejich děti a manželky, když to tedy nejsou přímo bohové. Nižší třída se tam prakticky nevyskytuje, a když ano, tak se osobně znají se zmíněnými králi nebo jejich rodinami. To v Řecku neměli obyvatelstvo?

Každopádně jako opáčko antických bohů a hrdinů to zafungovalo.

Koty7
13.03.2024 5 z 5

Kniha plná neskutečné moudrosti a zajímavých příběhů ze starověkého Řecka, kterou mám rád už od mala. :)


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Klasika, kterou všichni známe z povinné školní četby. I v dospělosti mě řecké báje a pověsti bavily. Občas bylo znát, že příběhy jsou značně zkrácené a upravené pro mladší čtenáře. Přesto zůstávají napínavým a poučným čtením. Trochu mi vadila jednotvárnost motivů jednotlivých postav, kdy ve většině případů šlo o závist a následně pomstu.
Celkově dávám 4*, protože dokonalé čtení to rozhodně není, ale i tak mě náležitě bavilo. Jen je opravdu třeba počítat s tím, že příběhy jsou jednodušší.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)

07.04.2024


Knižní novinky (37. týden)

08.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Staré řecké báje a pověsti v seznamech

v Právě čtených62x
v Přečtených4 301x
ve Čtenářské výzvě236x
v Doporučených207x
v Knihotéce1 145x
v Chystám se číst265x
v Chci si koupit101x
v dalších seznamech23x