Stav beztíže přehled
Woody Allen (p)
Stav beztíže je pátá sbírka humoristických próz z pera Woodyho Allena; podobně jako čtyři předchozí knihy Vyřídit si účty, Bez peří, Vedlejší účinky a Čirá anarchie nabízí i Stav beztíže to, na co jsme od Woodyho Allena zvyklí z jeho nezapomenutelných filmů: osobitý, inteligentní a absurdní humor, kombinovaný s jistou plachostí a notnou dávkou nervózní sebereflexe. Kniha se přitom vyznačuje pozoruhodnou tematickou šíří; ať už však autor píše o koních, kteří malují, o autech, která myslí, o sexuálním životě celebrit, nebo o čínské kuchyni, vždy zůstává nezaměnitelným originálem. Osobitý, inteligentní a absurdní humor!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stav beztíže. Přihlašte se a napište ho.
Typický Allenův humor s parádním překladem. Co jméno, to perla. Povídky krátké, sic vtipné, ale je z nich poznat Allenova klasická nejistota ze sebe samého, že selže v uměleckých kruzích, z nezájmu opačného pohlaví, pasáže o sexu jsou vskutku vtipné, poslední, nejdelší povídka mi přijde lehce biografická, jelikož mi připomínala jeho Mimochodem.
Velmi osvěžující četba.
Knihomolové a další knižní novinky (24. týden)
08.06.2023
Kniha Stav beztíže v seznamech
Část díla
Dospívání na Manhattanu
Drobná plastika nikdy neuškodí
Dynastické drůbky
Je nám líto, domácím mazlíčkům vstup zakázán
Je tady prosím někde Pan Božský?
1985 | Vedlejší příznaky |
1995 | Bez peří |
2021 | Mimochodem |
2007 | Čirá anarchie |
1997 | Vyřídit si účty |
Vycizelované myšlenky, neotřelé slovní obraty a inteligentní humor. Autorův rozhled předpokládá též zasvěcenost čtenáře. Tady mi některé souvislosti unikaly, zejména narážky na známé osobnosti USA. O to víc potěšily odkazy na Čechy. Oceňuji velice překlad, tady se MŽ vyřádil:)
"... s tělem, které nezvratně dokazuje Boží existenci"