Štefánik přehled

Štefánik
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472852/bmid_stefanik-tw9-472852.jpg 4 43 43

Komiksový román o mužovi mnohých tvárí. Ktorá z nich je tá pravá? Všetky alebo žiadna? Muž veľkých gest a malicherných slabostí. Zábavný, spoločenský, osamelý, ambiciózny, nepochopený. Karierista, zvodca, fanfarón aj Don Quijote. Príbeh o maskách, ktoré nosíme, a o (ne)možnosti jeden druhého skutočne poznať. Milan Rastislav Štefánik (1880 - 1919) bol politik, generál, astronóm, vedec, svetoobčan a predovšetkým dobrodruh. Možno najoriginálnejšia osobnosť moderných československých dejín. Niekoľko rokov po predčasnej smrti sa po jeho stopách vyberie sochár Bohumil Kafka. Pátra po tom, kým Štefánik v skutočnosti bol - v očiach svojej rodiny, priateľov, kolegov, mileniek. Lenže každé stretnutie narúša zaužívaný obraz tejto osobnosti, ktorú by mal Kafka zvečniť v monumentálnom pomníku.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Štefánik. Přihlašte se a napište ho.

cestina_s_linus
03.11.2024 3 z 5

Byla jsem velmi zvědavá, co se nového o Štefánikovi dozvím. Z hodin dějepisu jsem si mnoho informací o této osobě neodnesla. Komiks mě utvrdil v tom, že se nikdy nedozvíme, kým přesně byl, ale jeho role v CZ/SK dějinách je nezpochybnitelná.

Komiks má zajímavé zpracování. Skáčeme v čase a máme možnost nahlédnout do různých životních okamžiků Štefánika. Zároveň můžeme i pozorovat, jak se kolem někoho vytváří kult osobnosti, aby mohl být symbolem “pro něco.

Za velké plus považuji bonus na konci knihy, kde jsou mini medailonky, které čtenářům jednotlivé postavy (které v komiksu vystupují) blíže přibližují.

Za drobné minus považuji absenci popisků, které by čtenáři usnadnily orientaci v čase.

Jinak si myslím, že se jedná o zajímavý prvek do hodin historie...

Čand@
17.08.2024 3 z 5

Veľmi sa mi páčila edičná poznámka v závere: “ Štefánik, jehož tu představujeme, je fiktivní postavou, komiksovou interpretací skutečné osobnosti. Výrazem našeho přesvědčení o (ne)možnosti skutečného poznání libovolného člověka v jeho celistvosti. Konfrontací živé vzpomínky s kultem paměti a osobnosti. “
Presne takto na mňa ten komiks pôsobil. Štefánik už z toho, čo som kedy o ňom čítala, vytváral vo mne dojem ozaj mnohovrstevnej zaujímavej osobnosti, lepšie to asi vyjadriť neviem. A aj toto jeho zobrazenie vo mne tento dojem utvrdzuje. Čiže z tohto pohľadu súhlasím.
Hviezdičky za seba uberám len preto, že sa mne osobne tak celkom nepáči grafické spracovanie.

simca9342
24.09.2023 5 z 5

"Víkendovka"

Milan Rastislav Štefánik - Muž mnoha tváří, ale celý svět neví, která je ta pravá. Je tehdejší slavnou a významnou osobnosti, ale to, co se odehrává v jeho životě, ví jen on sám. Na Slovensku, kde vyrůstal a žil, se dějiny taky nezastavily...
T.G.M., Beneš Kupka, ale také méně známé osobnosti např. Štefánikův osobní lékař Mandaus nebo jeho nejvěrnější přítel Bohumil Kafka se v příběhu objevují jako součást života mnoha lidi a historie.

Ocenění knihy (2)

2021 - Cena Muriel (Nejlepší komiksová kniha)
2021 - Cena Muriel (Cena České akademie komiksu)

Kniha Štefánik v seznamech