Stepný vlk přehled

Stepný vlk
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/279222/bmid_stepny-vlk-jNo-279222.jpg 4 851 851

Kultový román nositeľa Nobelovej ceny, ktorý ovplyvnil celé generácie intelektuálov, vyniká nezvyčajnou štruktúrou, jazykovým majstrovstvom i pôsobivým prelínaním sna a reality. Kniha je viazaná v imitácii kože.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Der Steppenwolf, 1927


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stepný vlk. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (120)

Robodlak
01.09.2024 4 z 5

Zvláštní kniha, která se velmi dobře četla, ale jen stěží dokážu převyprávět děj.

skalka.
13.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Stepní vlk je knihou, ke které se budu vracet, stejně jako k jiným Hesseho knihám. Jedná se o podobnou příběhovou konstrukci jako v Demianovi a Narcisu a Goldmundovi - hluboký ponor do vnitřního světa protagonisty, do kterého výrazně zasáhne zajímavá vedlejší postava. Stepní vlk je však o poznání starší než dospívající Emil Sinclair a Goldmund ze zmiňovaných děl. Ze začátku téměř chybí děj, proto jsem se zprvu trochu bála, že předestřená ústřední témata Harryho smýšlení se budou beze změny opakovat, díky novým podnětům ale strach z repetitivnosti asi ve čtvrtině knihy odezní. Zbytek knihy jsem si opravdu užila, sledovat Harryho cestu bylo inspirativní a surrealistický bizárek na konci mě v dobrém překvapil.


Pablo70
12.08.2024 4 z 5

Zhruba před padesáti lety se mi příběh Stepního vlka četl snáz. Dnes cítím, že autor si musel vytvořit jako symbol ústřední postavu Harryho, aby mohl všem ukázat, jak smýšlí. Tato jistá obřadnost (úvod, traktát) nám je dnes na překážku. Zdržuje. To třeba Cunningham nechává své postavy (které jsou podobně excentrické) jednat napřímo bez podobných obezliček. Hesse teskní po staré Evropě a přitom by ji chtěl překonat, ale nemá na to. Jeho hrdina, i když se cítí jako stepní vlk, pořád lne k měšťáckému životu. Hesse odhaluje měšťáctví, ale dnes se to tak sotva nazývá. I Cunninghamovi hrdinové touží po domově, ale je těžké je nazvat měšťáky. Doba se hodně změnila. Pokud vám to nevadí, zateskněte si s Hermannem po staré dobré Evropě.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Musíš přece vidět, že jsou všechna správná, že ani jedno jediné zvíře není na rozpacích a že se nestane, aby nevědělo, co dělat a jak se chovat. Nechtějí se ti zalichotit. Žádné divadlo. Jsou, jaká jsou, jako kameny a květiny nebo hvězdy na nebi.


... naším jediným vůdcem je touha po domově.


Kniha Stepný vlk v seznamech

v Právě čtených26x
v Přečtených1 228x
ve Čtenářské výzvě60x
v Doporučených126x
v Knihotéce333x
v Chystám se číst446x
v Chci si koupit72x
v dalších seznamech16x