Profesionáli přehled
Owen Laukkanen
Stevens & Windermere série
1. díl >
Štyria priatelia, čerství absolventi univerzity, sa ocitnú na neutešenom trhu práce a žartujú, že ak chcú prežiť, zrejme budú musieť unášať ľudí. A odrazu sa žart premení na skutočnosť. Ich taktika – rýchle, razantné únosy s nízkym výkupným – im vychádza dva roky. Potom unesú nesprávneho človeka, a aby toho nebolo málo, podarí s im ho aj zabiť. Odrazu idú po nich dve skupiny, ktorým sa chceli za každú cenu vyhnúť – polícia v podobe skúseného štátneho vyšetrovateľa Kirka Stevensa a príťažlivej agentky FBI Carly Windermerovej, ako aj zločinecká organizácia, ktorá chce pomstiť smrť významného mafiána z detroitského podsvetia. Únoscovia blúdia po celej krajine ako štvanci, až si nakoniec uvedomia drsnú pravdu: skutoční profesionáli, či už policajti, alebo zločinci, musia obetovať všetko. Román Profesionáli, plný nečakaných zvratov, prekvapení a pozoruhodne vykreslených postáv, ohlasuje príchod nového sľubného autora.... celý text
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2013 , Ikar (SK)Originální název:
The Professionals, 2012
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Profesionáli. Přihlašte se a napište ho.
Autor nesklamal velmy dobre napísaná kriminálka a nebiť pár somarin čo sa mi nelubili dal by som 5 hviezd. Určite si ešte prečítam od autora volačo inšie
Kniha Profesionáli v seznamech
Ze začátku se četlo moc dobře. Jasně jsem tam cítila inspiraci Westlakovými smolařskými zlodějskými hrdiny. Kdyby se autor přidržel toho spíše humorného podtextu všeho, co se může pokazit (záporáky nevyjímaje), bylo by to fajn čtení, ale tady skládal sice umně (a dílem očekávaně) jednu akci za druhou, znásobil pronásledovatele a jejich sílu, prohnal je (a nás) snad celými Státy, ale především ke škodě obsahu učinil z hlavní zločinecké skupiny chudáčky (nezaměstna-tel-né vynikající univerzitní absolventy?), kterým muselo být čtenáři čím dál tím víc líto. Ve výsledku depresivní (stále horší a zoufalejší plány, s ještě horšími činy a výsledky, i s nevinnými, kteří nakonec páchali neuvěřitelné činy) a zbytečně dlouhé.
Pointa žádná, zůstává jen smutek a pár nastolených otázek: zda je vůbec jakkoli důležité zkoumat motivy zločinců a co to znamená být profesionálem (ani na jedné straně širokého spektra zdejších postav jsem žádného pořádného profesionál/profesionálku neidentifikovala, přitom se všichni tím titulem stále oháněli).