Stín Říma přehled
Matouš Kainek
Pravděpodobně každý milovník historie se čas od času zastaví u některé významné historické události a zamyslí se, jak by asi dějiny vypadaly, kdyby se daná událost odehrála jinak. Co kdyby bitvu u Waterloo vyhrál Napoleon? Co kdyby Alexandr Veliký žil déle a podnikl tažení do Itálie? Co kdyby Jih vyhrál občanskou válku? A právě jedním z takových „kdyby“ se zabývá tato kniha. Stín Říma je historická fikce spojující dvě z autorových nejoblíbenějších historických kultur – starověký Řím a kmeny Severoamerických indiánů. Ačkoliv k podobnému setkání nejspíš nikdy nedošlo a mnozí mohou i tvrdit, že ani dojít nemohlo, účelem knihy je zábavným a historicky věrným způsobem popsat svět, kde se tento nepravděpodobný scénář naplnil. Kniha čtenáře přenese do zámořské provincie založené Římany v důsledku chaosu občanské války mezi Gaiem Mariem a Luciem Corneliem Sullou. Během mocenských bojů tříštících celou Republiku byly na obou stranách zničeny a znovu povolány celé armády, proto Řím snadno zapomněl na čtyři legie, které odpluly na západ a neměly síly vrátit se zpět. Příběh začíná 73 let po založení kolonie, kdy už je římská provincie plně rozvinutá a konečně vysílá lodě zpět do Evropy, aby opět navázala kontakt s Republikou. Za hranicemi provincie žijí původní obyvatelé Ameriky, kteří jsou v důsledku konfliktu s vyspělou římskou civilizací nuceni vypořádat se s dosud nepoznanými překážkami a nástrahami.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stín Říma. Přihlašte se a napište ho.
Ke knize jsem se dostal náhodou přes doporučení známého. V posledních letech jsem přečetl knih, jako šafránu, ale tahle mne vtáhla natolik, že jsem po odložení často přemýšlel nad dějem hlavních hrdinů. Krásné spojení disciplíny římských bojovníků a politických intrik, vražd. Na konci knihy si vlastně člověk říká, že to tak klidně mohlo být, a těší se na pokračování.
V knize se najde široké spektrum čtenářů, nikoliv pouze zájemci o válečnou literaturu. Je tu drama, láska, vtipné historky, poučné a detailné popisy strategie, přiblížení života indiánu a římanů.
Doporučuji!
Stín Říma představuje pozoruhodné spojení starověkého Říma a indiánských kultur. I když politika a intriky nejsou téma pro každého, autor umí převést složité dějiny na napínavý příběh, který vás vtáhne.
Čtení je plynulé a popisy postav a prostředí vás hned zaujmou. Na začátku může být množství postav a složitá jména trochu matoucí, ale brzy si na ně zvyknete. Příběh plný zvratů a intrik přináší silnou analýzu lidského chování a etických dilemat.
Kniha je bohatá na detailní popisy a ilustrace, které obohacují zážitek z čtení. I když téma nemusí být pro každého, pokud máte rádi historické romány, rozhodně si ji nenechte ujít. Obohatí vaši knihovnu a přiměje vás zamyslet se nad historií a lidskými hodnotami.
Kniha Stín Říma v seznamech
Stín Říma, kde bych měl jen začít.
Asi tím, že autor zná dobře historii Věčného města v dějinách své největší slávy, to mu upříti nelze. Navíc myšlenka, že Římané a rudé tváře se potkali, je výborná a i v reálu by mohla dávat i smysl.
Autor tohle zkusil a povedlo se, nastínil nástrahy, denní útrapy a výpravy, politické hry, náhody, vraždy, vynalézavost a boje v nové kolonii za velkým mořem, jak to asi mohlo vypadat, kdyby se to skutečně stalo. Příběh je vyprávěn ve svižném stylu a postupně graduje, najdou se i klišé, které vesměs doplňují atmosféru a člověk se zasměje. Člověk si musí zvyknout na nemálo postav a jejich jména, ale dá se zorientovat, kdo je kdo. Chválím i popisky, které nejsou otravné, ale spíše zasazené do kontextu a nejsou zbytečné.
Takže, kdo rád Římany, indiánské kmeny a vše co k tomu patří, doporučuji.
Za mě 9,7/10.
PS: Pokračování bych uvítal, je tam velký potenciál.