Stínka přehled
Daniela Schreiter
Stínka série
1. díl
Mnozí lidé, kterým jsem řekla o svém autismu, byli zpočátku velmi překvapení. Spojovali s tímto pojmem v první řade určité filmové postavy, vysoce nadané, ale sociálně méně obdařené lidi, anebo klišé o kývajícím se dítěti, které nechce, aby se na ně sahalo. Zároveň jsem měla velký strach dotýkat se tohoto tématu, založený především na chybných informacích. A tak jsem se snažila jim svůj autismus popsat. Vůbec to nebylo tak jednoduché, protože slova sama většinou nestačila k vysvětlení tolika různých aspektů celého spektra. Místo, abych měla abstraktní „referát“, pomyslela jsem si: Proč to nenakreslím? Tak bude většina situací přece mnohem jasnější – a hele, když to k tomu bude taky tu a tam vtipné, zároveň čtenáře zbavím strachu dotknout se toho tématu. Humor s lehkostí přeskočí práh stydlivosti. Komiks ocení zájemci o autismus a o komiksy s psychologickou tematikou. Daniela Schreiter je mladá žena s autismem. Knihu napsala i ilustrovala.... celý text
Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , PortálOriginální název:
Wie es ist, anders zu sein, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stínka. Přihlašte se a napište ho.
Všechny metafory jsou velmi trefně zvolené, grafika nádherná. Tykadla jsou znázorněna jako odlišnost ale zároveň má Stínka tolik společného s ostatními, že to funguje jako zdůraznění, že se nejedná o jiného tvora. Tímto způsobem lze velmi vhodně dětem přiblížit, co je to Aspergerův syndrom. V knize s nachází spoustu různorodých situací, zkrze než můžeme vše pochopit, nebo si to alespoň představit.
Kniha Stínka nám přiblíží život autorky Daniely, která žije s Aspergerovým syndromem. Sama na sobě a svých zažitých situacích již od dětství představuje lidem za pomoci komiksů svůj svět.
Sama autorka hned na začátku popisuje, že nikdo není stejný a to platí i pro lidi, kteří žijí s autismem, proto nás upozorňuje, že tyto situace a problémy se týkají výhradně jí a někdo jiný to může mít jinak :).
Vyvrací časté mýty toho, jak laik vnímá člověka s autismem. Nabízí pohled na to, co laikům zůstává skryto.
Jelikož se Daniela narodila v roce 1982, nikdo se s ní moc "nemazlil" a na jejich prožitcích především z dětství je to velmi znát.
Doporučuji všem, kteří by se o tématu chtěli dozvědět něco více, navíc hned z první ruky od někoho, kdo dnes a denně bojuje, aby zapadl do tohoto světa (i když ten jeho je mnohdy hezčí a barvitější :)).
Kniha Stínka v seznamech
Pěkný náhled do jednoho "soukromého vesmíru".
S některými popisovanými skutečnostmi se naprosto ztotožňuji, a bylo příjemné vidět, že v tom nejsem sama. Jiné pomáhají otevřít oči, pochopit a přijímat odlišnosti... vlastně nás všech.