Stíny nad Prahou přehled
Karolína Kotová
Málokdo tuší, že Praha je plná monster z mýtů a pověstí. Naštěstí jsou tu lovci, kteří nás před nimi neúnavně chrání. Teď se ale probouzí něco, co může být příliš velkým soustem i pro ně. Do našeho světa natahuje svá chapadla moc, která ho snadno může zničit. Ale i když to snad vypadá beznadějně, jedno je jisté: pražští lovci se nevzdávají.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Stíny nad Prahou. Přihlašte se a napište ho.
Čekala jsem něco jiného, než četbu pro puberťáky. Nemám ráda humor za každou cenu a ten trčí z každé stránky jako pěst na oko. Je to jako jedna z delších creepypast na YT, která se poslouchá při nějaké činnosti a nebere vážně. Navíc knížku asi neviděl korektor. Zbytečná kniha, naštěstí tenká.
(SPOILER)
Zajímavá obálka, tajuplně nicneříkající název, oslavné recenze. Úvod mi připadl sice chytlavý, ale rozehraný moc doširoka. Konspirace bylo naservírováno nad míru, naštěstí se příjemně rozjela linka se sympatickým Alexem a honem na vylepšeného upíra, tak jsem předpokládala, že si vše sedne.
No, hm, nesedlo. Úvodní sekvence k ničemu nepatřily, pouze uměle zvyšovaly tajnosnubnost textu. Tato složka mi v první části připadla přehnaná, jenže od začátku druhé části se vyvalilo tolik problémů, že tento prvotní dočista zapadl.
Slečna Lucie rozjela sešup do hlubin po černé, dočista zledovatělé sjezdovce. Už první příhoda ve Stromovce ukázala naplno všechny závady. Nejhorší byl charakter hlavní hrdinky. Nechápu, co je atraktivního na střečkujícím, arogantním frackovi. Mě otrávil. Samotná scéna nedávala vůbec smysl, snad kromě prezentace Luciiny permanentní nasranosti. Její chování vůči Derekovi bylo hloupé a totálně mi pilo krev.
Další věc, která postrádala logiku, ovšem pro dílo představovala typický jev, byla Luciina matka. Její manžel i děti patří k lovcům stínů, ovšem před maminkou to úzkostlivě tají. Přitom ale kamarádce v kavárně Lucie hrozivé tajemství vybreptá na první dobrou. Tak si říkám – fakt byla máma tak hloupá? Nebo její rodinní příslušníci zaslepení? Nebo si ze mě autorka dělá bžundu? Cé je správně.
„Praštím tě rozjetým bagrem.“ Ano, tak vypadá běžný třeskutý vtípek knihy. Takže humor nic moc. Dialogy kostrbaté a nereálné. Dva přechodníky v každé větě také dost rušily čtenářskou pohodu. Charaktery postav schématické, afektované. Lucie je hysterka. Lojzíček je… No, to vlastně nikdo neví. Derek jakbysmet. Uf.
Dostávám se k další lahůdce, a tou je děj. Na akční fantasy byl dosti rozvláčný. První díl s lovem upíra ještě odsýpal, nicméně druhý se potácel od ničeho k ničemu. Na tak zásadní ohrožení lidstva a těžkou konspiraci utajené nadnárodní korporace se vlastně nic nedělo. Žádný problém autorka neřešila do hloubky, vlastně je vůbec neukázala. Jen se o nich mluvilo.
Závěrečná bitva představovala jedno velké zklamání. Dobrá, splétání pečetě bylo popsáno zajímavě. Nicméně prostřihy na zápas lovců s démony by zvýšily napětí. Ale protože scházely, tak se pro změnu opět téměř nic nedělo.
A byl konec. Krátký rozsah patřil zjevně k nemnoha kladům díla. Zápory bohužel veškerý dobrý dojem pohltily.
Kniha Stíny nad Prahou v seznamech
Jelikož znám styl autorky, nebyla jsem překvapená ani šokovaná. Byl Alex protivný? Ano. Byla Lucie na zabití? Zcela určitě. Na druhou stranu, kdybych já před sebou měla vidinu osamělého života bez blízkých vztahů a byla traumatizovaná ztrátou někoho milovaného, dost pravděpodobně by ze mě také nebyla úplně snadno oblíbitelná knižní postava. Dost možná bych pro pobavení vypouštěla poltergeisty do bytů těch, kteří by mě udávali za špatné parkování, a kazila jim sexuální radovánky bandou ochočených rarachů.
Psychologická hloubka postav za mě odpovídala zvolenému žánru a rozsahu (v Praze je potřeba porubat hromadu příšer, neasi!), i když si dovedu představit rozpracování jednotlivých částí do hlubokého temného románu plného depresivních úvah o lidské existenci, ale to by potom bylo úplně jiné dílo.
Bavila jsem se, atmosféra děsivé Prahy se mi líbila a knížka obsahuje spoustu zajímavých nápadů.