Sto pohledů na Japonsko přehled
Vlasta Winkelhöferová , Jan Winkelhöfer
V patnácti kapitolách knihy provádějí autoři, povoláním japanologové, čtenáře Japonskem a seznamují jej s jeho přítomností i minulostí, kulturou, hospodářstvím, politikou, každodenním životem, rozmanitými tvářnostmi země a příznačnými pro ni protiklady. Protože sami v zemi pobyli plná čtyři léta a procestovali ji, kreslí obraz Japonska, jaké je skutečně dnes.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sto pohledů na Japonsko. Přihlašte se a napište ho.
Autoři - čeští japanologove - strávili v Zemi vycházejícího slunce během šedesátých let několik roků a své zážitky zpracovali do skutečně výjimečné knihy. Je samozřejmě třeba mít na zřeteli fakt, že vyšla v době tuhé normalizace - proto asi bylo potřeba do textu vložit trochu rozhořčení nad prohnilym kapitalismem či nadšení nad jistými díly poválečné japonské literatury hlasici se k marxistickému odkazu.
Je zajímavé prostřednictvím knih sledovat změny v japonské společnosti, ať už popsaná šedesátá léta v knize Winklehofferovych, léta sedmdesátá očima fotografa Zdenka Thomy ve Sto pohledech na Japonsko, osmdesátky v Japonském zážitků izraelské autorky Shifry Horn,která v Japonsku rovnez stravila pracovně několik let,nebo davadesata léta v Japonské mozaice manželů Thomovych.
Úžasná a nádherná kniha manželů Winkelhöferových, našich předních japanologů. Moje první kniha o Japonsku, nalezená u mého dědy, když mi bylo asi deset let. Japonsku jsem úplně propadl a dokonce se mi po mnoha a mnoha letech podařilo do Japonska odcestovat a setkat se s paní Vlastou Winkelhöferovou na českém velvyslanectví v Tokiu.
Kniha Sto pohledů na Japonsko v seznamech
Omlouvám se za chybu, knížka pana Thomy se jmenuje Toulky po Japonsku.