Život, vesmír a všetko přehled
Douglas Adams
Stopařův průvodce Galaxií série
V príbehu medzi druhým a tretím dielom Stopárovho sprievodcu uplynulo päť rokov. Obaja hrdinovia sú stále na prehistorickej Zemi, Ford sa dočasne zblázni, aby si uchoval zdravý rozum na neskôr. Zabáva sa skákaním do jazierka a týraním zvierat, čím spôsobí vývoj druhu neskôr známeho ako žirafa. Časopriestorová anomália však našich hrdinov dostane naspäť do súčasnosti a vzápätí spôsobí hrozbu oslobodenia planéty Krikkät, ktorú obývajú bytosti maniakálne posadnuté likvidáciou galaxie a najradšej celého vesmíru. Arthur, Ford, Trillian, Zafod a Slartibartfast sa rozhodnú zachrániť galaxiu.... celý text
Literatura světová Humor Sci-fi
Vydáno: 2005 , Slovart (SK)Originální název:
Life, the Universe and Everything, 1982
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život, vesmír a všetko. Přihlašte se a napište ho.
Tento díl mě zatím bavil nejméně. Pořád se jedná o vtipné a velmi nepravděpodobné dobrodružství, ale postavy jsou většinu času rozdělené, což jim prostě a jednoduše nesvědčí. Užila jsem si ale planetu Krikkit, pro kterou byla důležitá témata jako: mír, spravedlnost, morálka, kultura, sport, rodinný život a vyhlazení všech ostatních forem života :).
(SPOILER)
Tuto sérii jedu v audioknihách a Vojtěch Kotek opět nezklamal. Dokonce předčil moje očekávání - je snad ještě lepší než v předchozím díle. S těmi hlasy si umí pohrát fakt parádně. A teď si představte, že dělám třeba hlas Forda Prefecta a říkám: "nooo, aleee..."
...a vůbec? No trochu ještě jo, ale už o dost míň než v prvních dvou knihách. Hlavně proto, že už se nám v tom dělá docela bordel, hlavně kvůli tomu cestování v časoprostoru. V ději jsem se moc neorientoval, protože to skáče z kriketového zápasu na planetu Krikitt, s mezihrou u týpka, co potřebuje všechny urazit, přes týpka, kterýho v každé reinkarnaci zabije Arthur, s návodem k osvojení si schopnosti létání, pokud vás zrovna nebouchne do hlavy největší galaktický večírek... a nějak v tom mám zmatek, jak se mi to snaží zmastit hlavu.
Sice stále vtipně, ale už né tak vtipně. Taky už je to tím, že trochu člověk už od toho něco čeká a taky ví, jak to v tomhle světě chodí. Teda vesmíru. Holt, to je ten život.
Slartibartfast: "Ale pokud se nerozhodneme něco udělat, ...pak budeme zničeni a všichni zemřeme! Na tom nám přece záleží, nebo snad ne?" Ford: "Ale zase né tak, abychom se kvůli tomu dali zabít."
Kniha Život, vesmír a všetko v seznamech
v Přečtených | 2 327x |
2003 | Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho |
2002 | Život, vesmír a vůbec |
2002 | Převážně neškodná |
2002 | Sbohem, a díky za ryby |
1991 | Stopařův průvodce po Galaxii / Restaurant na konci vesmíru |
Tento díl hodnotím průměrně, vtipu bylo oproti předchozím dílů trochu méně a občas jsem měla v ději dost zmatek, i když jsem se opravdu snažila soustředit. Rovněž si myslím, že postavám nesvědčilo rozdělení, spolu fungují lépe. I tak si ale nenechám ujít pokračování.