Straka v říši entropie přehled
Markéta Baňková
Straka v říši entropie jsou bajky pro dospělé i děti. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Zjistíme, proč se hroch udrží na vodní hladině i proč někteří samci nepohrdnou samičkou z igelitu. Jak lišky prochází krizí středního věku a kdo všechno chce být ideálem krásy. Proč nemá smysl bojovat proti nepořádku a jak zatočit s jezevcem notorikem. Jak může notorik pád ze schodů omluvit zakřivením časoprostoru a že i myši mají určitý názor na kvantovou neurčitost. Vzrušující témata podstaty vesmíru, která jinak bývají pro laika příliš složitá, jsou v této knize podána lehce, jakoby mimochodem. Kniha humornou formou přibližuje klasické fyzikální zákony, které pochopí malé děti, ale dotýká se i náročných témat fyziky moderní doby, určené starším dětem a dospělým. Vhodná je pro rodiče, kteří čtou dětem, ale současně hledají i knihu pro sebe. Zaujme také čtenáře, které fyzika nezajímá, nebo z ní mají dokonce strach – ti najdou především grotesku, jejíž hrdinové po cestě vědy docházejí k filosofii.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Straka v říši entropie. Přihlašte se a napište ho.
Jako dospělákovi (fyzika naposledy na ZŠ) se mi líbila. Stejně tak mému 11letému synovi. Mladším dětem bych to asi nedávala. Zkoušela jsem mu ji "podstrčit" již dřív, ale ten správný čas byl až teď.
Ocenění knihy (1)
2011 -
Magnesia Litera
(Litera za objev roku)
Kniha Straka v říši entropie v seznamech
Život je jen jeden. Někdy je těžký, jindy se dá zvládat levou zadní.
Kniha vysvětluje skrz zvířata s lidskými povahami principy lidské existence, fyziologického vzniku každého z nás. Život stojí za to žít. Dokládá to několik příběhů pro rodiče a jejich děti.