Strakonický dudák, aneb, Hody divých žen přehled

Strakonický dudák, aneb, Hody divých žen https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399532/bmid_strakonicky-dudak-aneb-hody-divych--iXQ-399532.jpg 3 937 937

Základem tohoto vydání je text kritické edice ze svazku Dramatické báchorky v Knihovně klasiků. Nezachovává však důsledně původní interpunkci a některé zastaralé tvary, které by na jevišti působily rušivě. Doslov obsahuje pokyny pro inscenaci hry.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Strakonický dudák, aneb, Hody divých žen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (103)

aktijnov
03.04.2024 3 z 5

Pohádka o lásce, která byla nejdřív zakázaná, pak vzdálená a nedostupná.

KajusaKil
29.03.2024 3 z 5

/povinná četba/ - tohle dílo mi příliš nesedlo, ale Tylův život byl zajímavý, takže to je velká výhoda k maturitě, kde zabírá rozbor díla minimum času. Na mě příliš zdlouhavá kniha s mnoha postavami.


ZaOndra
28.02.2024 3 z 5

6/10
Strakonický dudák Josefa Kajetána Tyla je dojemný příběh o lásce, cti a vlastenectví. Tylův poetický jazyk a mistrné vykreslení lidových tradic dodávají dílu neodolatelný charakter.
Příběh Švandy dudáka, který se vydává do světa hledat štěstí, je plný napínavých zvratů a humorných momentů. Tyl s bravurou zobrazuje kontrast mezi venkovským a městským prostředím a s jemnou ironií kritizuje pokrytectví a snobismus tehdejší společnosti. Velmi oceňuji Tylovo využití folklórních prvků, které dodávají příběhu autentičnost a hloubku. Písně a tance začleněné do děje umocňují emoce a podtrhují krásu lidové kultury.
Celkově hodnotím Strakonického dudáka jako kvalitní dílo s historickým a kulturním významem. Avšak archaický jazyk a schematičnost postav mohou pro některé čtenáře představovat překážku.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Strakonický dudák, aneb, Hody divých žen v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených1 649x
ve Čtenářské výzvě164x
v Doporučených14x
v Knihotéce161x
v Chystám se číst64x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech7x